4.7.22

Δύσκολο να γονατίσει...


Οι εβδομάδες από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης συνεχίζουν να κυλούν και εκτός του ότι δεν διαφαίνεται φως στον... ορίζοντα για κάποιου είδους ανακωχή ή πολύ περισσότερο για ειρηνευτική συμφωνία, η Ρωσία δείχνει να κερδίζει, αργά αλλά σταθερά, πόντους και στα τρία πεδία του πολεμικού σκηνικού.

Στο επιχειρησιακό μέτωπο, χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η περιοχή Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας πέρασε υπό τον έλεγχο των Ρώσων πολεμιστών. Στο μέτωπο της αγοράς η βαριά βιομηχανία της Ευρώπης αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα δείγματα αποσταθεροποίησης λόγω της διπλής ενεργειακής κρίσης, των ακριβών πρώτων υλών και της έλλειψης αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Στην άλλη πλευρά των χαρακωμάτων, στη Ρωσία, μπορεί οι ξένοι οίκοι να αντιμετωπίζουν τη χώρα ως πτωχευμένη, ωστόσο τα συμπτώματα που θα έπρεπε να προκληθούν από μια ανάλογη εξέλιξη δεν είναι απολύτως εμφανή. Το ρωσικό νόμισμα καλά κρατεί, με τη Μόσχα να έχει στρέψει σε άλλες αγορές το εμπορικό της ενδιαφέρον, αντισταθμίζοντας σημαντικό μέρος των απωλειών που συνεπάγονται για τη ρωσική οικονομία τα μέτρα που έλαβε εναντίον της η Δύση.

Στην Ευρώπη οι πολιτικοί ηγέτες επένδυσαν στον οικονομικό πόλεμο θεωρώντας ότι θα γονατίσουν τη Ρωσία, όμως εδώ και καιρό διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει, άγνωστο πόσο, προετοιμάζοντας τους Ευρωπαίους πολίτες για τα χειρότερα. Μέχρι σήμερα ένα είναι βέβαιο: Η Ρωσία δεν γονατίζει. Εξάλλου, είναι πολύ μεγάλη για να γονατίσει έτσι εύκολα και γρήγορα. Ελπίζουμε αυτό να το έλαβαν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τη γεωπολιτική κρίση. Ειδάλλως... ο χειμώνας θα είναι σκληρός...

Πλάτων Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: