1.7.22

Για ποιους θα «τελειώσει το πάρτι»...


...όταν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ...

Την πεποίθηση ότι τα ζητήματα της ακρίβειας θα είναι το βασικό κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες, που θα στηθούν το ερχόμενο Φθινόπωρο εκφράζει ο Αλέξης. Δίνοντας παράλληλα ένα ακόμη μήνυμα: Πως «τελειώνει το πάρτι» της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος. Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ιεράρχησε την... επιχειρηματολογία του κόμματος, για τις επόμενες 70 μέρες που στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μένουν έως τις εκλογές.

Ακρίβεια Μητσοτάκη

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την αίσθηση ότι περιμένει άμεσα την προκήρυξη εκλογών. Ακόμη και πριν τα τέλη Σεπτέμβρη ή τις αρχές Νοέμβρη. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ που προτάσσει τα θέματα που αφορούν το εισόδημα των πολιτών. Όπως επισήμανε «σε πολύ σημαντικό βαθμό νομίζω η καθημερινότητα των πολιτών, το πορτοφόλι τους, η απαισιοδοξία για τους για το τι τους ξημερώνει παίζουν καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν εστιάζω στα ζητήματα της ακρίβειας μονάχα ως ένα γεγονός. Εστιάζω σε εναλλακτικές ώστε να επουλωθεί αυτό το τραύμα για την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται στις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους καθώς και τα στελέχη που διόρισε η Ν.Δ στον κρατικό μηχανισμό. Τονίζοντας ότι εκεί καταλήγουν τα χρήματα που θα έπρεπε να αξιοποιηθούν για την ελάφρυνση των πολιτών. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει μια προοδευτική κυβέρνηση «θα τελειώσει το πάρτι».

Διπλή αισχροκέρδεια

Η επισήμανση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έμοιαζε να είναι πολύ στοχευμένη. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όποιος λαμβάνει μέρος σε αυτό το πάρτι, είτε είναι ιδιώτες παραγωγοί, είτε είναι κομματικοί αξιωματούχοι, είτε είναι golden boys, είτε είναι οι 5 μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε είναι τα 3 μεγάλα funds που αυτή την στιγμή λεηλατούν τους κόπους και το βιός των ελληνων πολιτών, εμείς λέμε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα λάβει τέλος»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «διπλή αισχροκέρδεια» τονίζοντας ότι από την μία προστατεύονται τα υπερ-κέρδη των εταιριών και από την άλλη αισχροκερδεί το κράτος σε βάρος των πολιτών. Τεκμηριώνοντας την θέση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εγώ θα μιλήσω με αριθμούς: Ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ ήταν τα υπερ-κέρδη της ΔΕΗ και των άλλων 4 παραγωγών ενέργειας το τελευταίο 9μηνο». Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση αρχικά τα «μέτρησε» μόλις 900 εκατομμύρια και «στο τέλος λέει θα πάρει 200 εκατομμύρια από την ΔΕΗ». Την ίδια στιγμή όμως «με τροπολογία που έφερε λέει ότι θα πάρει πίσω …300 εκατομμύρια χρεώνοντας στους καταναλωτές τα ΥΚΩ της ΔΕΗ».

Επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση των εσόδων του κράτους το τελευταίο 9μηνο κατά 3,8 δις λέγοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι το κράτος βγαίνει κερδισμένο από την ακρίβεια. Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας αυτό συμβαίνει «όταν έχεις έναν πληθωρισμό στο 11,5%» και έτσι «στο Σούπερ Μάρκετ έχουν αυξηθεί οι τιμές στο 30% αλλά ο ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν μειώνεται τότε αυξάνονται τα έσοδα στο δημόσιο ταμείο. Και τι τα κάνει αυτά ο κ.Μητσοτάκης; Έρχεται για να δώσει μετά επιλεκτικά κάποια προεκλογικά επιδόματα».

Προσδιορίζοντας επακριβώς με αριθμούς την ευθύνη της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη επισήμανε πως «σε όλη την Ευρώπη έχουμε πληθωρισμό ενεργειακό. Παντου. Αλλα καταγράφθηκε με βάση τα στοιχεία της Eurostat στην Ευρωζώνη από Μάη του ’21 σε Μάη του ’22 ενεργειακός πληθωρισμός 39%. Στην Ελλάδα πόσο καταγράφθηκε; 62%. Αυτή η διαφορά του 23% είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. Είναι οι επιλογές του, να αφήσει την αγορά να αυτορθυμίζεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «στην Ευρώπη υπάρχει κρατική παρέμβαση, υπάρχει ρύθμιση υπάρχουν ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί. Εδώ βγαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, άνθρωποι διορισμένοι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ασκούν κριτική ότι έχει αφήσει τα καρτέλ ανεξέλεγκτα». Θύμισε μάλιστα πως η κυβέρνηση «μέσα στην κρίση αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει την ΔΕΗ και έτσι η ΔΕΗ αντί να είναι μια δημόσια επιχείρηση που αγωνιά για την κοινή ωφέλεια, αγωνιά για το αν θα μοιράζει μερίσματα στους ιδιώτες μετόχους, ποια θα είναι η τιμή στο χρηματιστήριο και αν θα παίρνουν μπόνους τα golden boys που είναι εκεί»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: