1.7.22

Βατερλώ...


Την μπάλα στο γήπεδο των εθνικών θεμάτων πετάει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις συνόδους των Βρυξελλών και της Μαδρίτης. Για το συμβούλιο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Αλέξης Τσίπρας σε... συνέντευξη που παραχώρησε στο Open έκανε λόγο για «διπλωματικό Βατερλώ των ελληνικών θέσεων». Ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους και στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «την Τρίτη και την Τετάρτη είχαμε μια ιστορική καμπή. Μετά το 2016 και το πραξικόπημα στην Τουρκία είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση της απόλυτης στήριξης της Δύσης στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό, ιδίως τους τελευταίους μήνες, εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική ρητορική. Αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών». Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως στην ισπανική πρωτεύουσα «υποστήκαμε μια δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και ήμουν στη σύνοδο και συνέβαινε αυτό, και αν την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση από την πλευρά της Aγκυρας του “Τουρκο-Αιγαίου”, θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη».

Αγορά εξοπλισμών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως ασκεί μια επικίνδυνη εξωτερική πολιτική, συμπληρώνοντας ότι «κάθε φορά που έχουμε ένα αδιέξοδο, ένα φιάσκο, βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία εξαγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση δεν ξέρω στα πόσα δισ. θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις ενστάσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, για τη συμφωνία Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας. «Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει ικανοποιημένη. Γιατί είναι ικανοποιημένη; Που άρθηκε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία; Είναι ικανοποιημένη που δήλωσαν πως θα στηρίξουν αυτές οι δύο χώρες την ένταξη της Τουρκίας στην ενιαία πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε., εκεί που η Κύπρος και η Ελλάδα δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι θα ασκήσουμε βέτο αν η Τουρκία δεν αλλάξει στάση και σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Κύπρο; Για αυτά είμαστε ευχαριστημένοι;».

Βλέπει κάλπες

O αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε πως ζητεί εκλογές τόσο για την εξωτερική πολιτική που ασκεί το Μαξίμου όσο και για την οικονομία και την ακρίβεια που μαστίζει την αγορά. Εκτίμησε πως ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία μέσα στον Σεπτέμβριο και πρόσθεσε πως για να μπορέσει να κυβερνηθεί η χώρα από προοδευτικές δυνάμεις θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτη δύναμη με καθαρή διαφορά. Για την περίπτωση που ο Νίκος Ανδρουλάκη αρνηθεί να συνεργαστεί μαζί του επεσήμανε πως «ο καθένας θα πάρει τις ευθύνες του για την επόμενη ημέρα»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: