1.7.22

ΣΥΡΙΖΑ: Ο δύσβατος δρόμος μέχρι τις εκλογές...


...και τα «πρέπει» που θα βρει μπροστά του...

Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος – είτε βραχεία εάν οι εκλογές προκηρυχθούν για το φθινόπωρο είτε μακρά εάν οι κάλπες στηθούν την άνοιξη – θέτει πολλά ζητήματα στρατηγικής στους πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος.

Τα δυσκολότερα εκ των... πραγμάτων τίθενται στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν έχει κεφαλαιοποιήσει στον βαθμό που θα ήθελε τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων πολιτών από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που ταλανίζουν τη χώρα.

Ενδεικτικά, με βάση τη δημοσκόπηση της Pulse RC για τον ΣΚΑΪ στις αρχές Ιουνίου:

● Το 83% ανησυχεί για την οικονομία.

● Το 90% ανησυχεί για την ακρίβεια σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, φυσικό αέριο.

● Το 66% ανησυχεί «πολύ ή αρκετά» και το 17% «μέτρια» για τη στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Παρότι όμως η ελληνική κοινωνία βιώνει μια έντονη ανησυχία για τη συρροή προβλημάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από την πρώτη θέση κατά 8% στην πρόθεση ψήφου (24% έναντι 32% της Ν.Δ.) και 8,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (25% έναντι 33,5% της Ν.Δ.).

Σύμφωνα δε με τις έρευνες της ίδιας εταιρείας, ενώ η Ν.Δ., στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, έχει υποχωρήσει κατά 3% από τον Σεπτέμβριο του 2021 (36,5%) έως τον Ιούνιο του 2022 (33,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος στο 25%, και μάλιστα καθ’ όλο το αναφερόμενο διάστημα κινήθηκε χαμηλότερα από αυτό το ποσοστό, με κατώτερο σημείο το 22,5% του Ιανουαρίου του 2022.

Βαρόμετρο η μεσαία τάξη

Τα στοιχεία αυτά, στον βαθμό που μπορούν να αποτυπώσουν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος (ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έρευνες που διεξήχθησαν χωρίς να είναι ορατή η προοπτική διεξαγωγής εκλογών), εκλαμβανόμενα μόνο ως τάση και όχι φυσικά ως πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος, υποδεικνύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πολλά να κάνει για να διεκδικήσει την πρωτιά, που είναι ο διακηρυγμένος στόχος της.

Πριν απ’ όλα οφείλει να διεκδικήσει ένα πολύ σοβαρό μέρος από τη μεσαία τάξη, η οποία έχει διάφορα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

● Έχει πληγεί – καθ’ ομολογίαν και του ίδιου του Τσίπρα – φορολογικά κατά τη διάρκεια του τρίτου μνημονίου και έχει δει μειώσεις φόρων από τη μετέπειτα κυβέρνηση της Ν.Δ.

● Είναι η πλέον αποδεσμευμένη από ιδεολογικά «κρατήματα» και ψηφίζει κατά βάση με κριτήριο το πορτοφόλι της.

● Επενδύει πρωτίστως στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η οποία διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και, βεβαίως, τα εισοδήματά της.

● Έχει έντονα πατριωτικά χαρακτηριστικά και βλέπει τη σταθερότητα στα εθνικά θέματα ως κρίσιμο παράγοντα ομαλότητας.

● Απεχθάνεται τις κοινωνικές αναταράξεις και κάθε παράγοντα που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής της, συνεπώς έχει ψηλά στην ατζέντα της την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

● Θεωρεί αναπτυξιακό φρένο το διογκωμένο και διεφθαρμένο κράτος και ταυτοχρόνως απαιτεί από αυτό υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.

Είναι, σε γενικές γραμμές, μια τάξη που δεν καλοπέρασε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πρέπει σοβαρό μέρος της να ανακτηθεί από αυτόν...

Σταύρος Χριστακόπουλος

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: