5.7.22

Πολιτικός σεισμός στην Βρετανία...


Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας...
Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν αργά σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, βυθίζοντας σε κρίση την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζάβιντ δήλωσε... πως ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά προς το εθνικό συμφέρον μετά από μια σειρά σκανδάλων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με ήσυχη τη συνείδησή του».


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλοί βουλευτές και η κοινή γνώμη έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του Τζόνσον να κυβερνά για το εθνικό συμφέρον.

«Λυπάμαι που το λέω, ωστόσο, ότι είναι σαφές για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας - και ως εκ τούτου έχετε χάσει την εμπιστοσύνη μου επίσης», είπε ο Τζάβιντ σε επιστολή του προς τον Τζόνσον.

«Το κοινό δικαίως αναμένει ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί σωστά, αρμοδίως και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι αξίζει να αγωνιστώ γι' αυτά τα πρότυπα και γι' αυτό παραιτούμαι» δηλώνει σχετικά.

Από την πλευρά του ο Σουνάκ, με επιστολή του παράλληλα που ανάρτησε στο twitter, γνωστοποιώντας την παραίτησή του από το πόστο του υπουργού Οικονομικών είπε πως με δισταγμό πήρε την απόφαση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

«Πιστεύω ανοιχτά ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει αυτήν την αλήθεια. Ο λαός μας γνωρίζει ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι εύκολος. Κατά την προετοιμασία για την προτεινόμενη κοινή μας ομιλία για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου έγινε σαφές ότι οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Λυπάμαι που αποχωρώ από την κυβέρνηση, αλλά απρόθυμα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι», προσθέτει.

Το σκάνδαλο που φέρνει την πτώση;

Οι παραιτήσεις ήρθαν την ώρα που είναι σε εξέλιξη ακόμη ένα μεγάλο σκάνδαλο για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Ο Μπόρις Τζόνσον απολογούνταν, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τον διορισμό του Κρίστοφερ Πίντσερ ως αναπληρωτή υπεύθυνου κομματικής πειθαρχίας, παρότι εμπλέκεται σε σεξουαλικό σκάνδαλο.

Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, οι αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτή ίσως να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Βρετανό πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να φέρει τη δική του πτώση, αν όχι όλης της κυβέρνησης των Τόρις.

Ήδη από την αντιπολίτευση ακούγονται φωνές με τον Κιρ Στάρμερ, επικεφαλής των Εργατικών, να δηλώνει «είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση καταρρέει, μετά από όλα τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες» και να προσθέτει «οι βουλευτές των Τόρις ήξεραν από την αρχή ποιος είναι αυτός ο πρωθυπουργός και ήταν χειροκροτητές του».

Την παραίτησή του από την επιτροπή εμπορίου υπέβαλε και ο βουλευτής Άντριου Μάρισον, ενώ, ένας ακόμη βουλευτής των Τόρις προαναγγέλλει μπαράζ παραιτήσεων εντός της ημέρας.

Μιλώντας στο πρακτορείο PA, ο Άντριου Μπρίτζεν δήλωσε «νομίζω ότι έφτασαν εκεί που το μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος έχει φτάσει εδώ και εβδομάδες εάν όχι μήνες. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, είναι σε αποδρομή».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησης του Τζόνσον απάντησε: Θα παραιτηθούν και άλλοι υπουργοί και θα του δείξουν την πόρτα της εξόδου.

Ο Πίντσερ και οι δικαιολογίες

Πριν από μερικές ημέρες ο Πίντσερ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, δηλώνοντας μόνο ότι «ήπιε πάρα πολύ» και έφερε σε δύσκολη θέση τον εαυτό του και άλλους. Ο Πίντσερ αποβλήθηκε και από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο πρώην βουλευτής κατηγορείται ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο άνδρας, μέσα σε ιδιωτική λέσχη του Λονδίνου, ενώ το 2017 είχε κατηγορηθεί ότι έκανε σεξουαλικές προτάσεις σε αθλητή της κωπηλασίας αλλά απαλλάχθηκε, κατόπιν εσωτερικής έρευνας στο κόμμα.

Ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τις καταγγελίες όταν διόρισε τον Πίντσερ στην κυβέρνησή του.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός, πριν από το μπαράζ παραιτήσεων, υποστήριξε ότι ήθελε να δώσει μια ευκαιρία στον βουλευτή του να «αποδείξει ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα».

Έκανε λόγο για λανθασμένες επιλογές, καθώς, μέχρι την αποπομπή του, τον είχε διορίσει δύο φορές σε υπουργικές θέσεις προτού τον κάνει αναπληρωτή υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας, ενώ αρνήθηκε τα όσα ήρθαν στη δημοσιότητα και έκαναν λόγο για πιέσεις προς τον εκπρόσωπο τύπου ώστε να πει ψέματα για τις κατηγορίες εις βάρος του Βρετανού πολιτικού. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: