2.7.22

Σήμερα στις 11 π.μ. το στερνό αντίο...



Στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών θα τελεστεί η πολιτική κηδεία του Ηλία Νικολακόπουλου, που μπορεί το ευρύ κοινό να τον αναγνώριζε ως τον κορυφαίο εκλογικό αναλυτή, αλλά ο ίδιος είχε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα δεκαετιών.
Το... τελευταίο αντίο στον Ηλία Νικολακόπουλο που απεβίωσε το μεσημέρι της Πέμπτης από καρδιακή ανακοπή θα δοθεί σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου θα τελεστεί η πολιτική κηδεία του. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας αποχαιρέτησε με μηνύματα και δηλώσεις τον δάσκαλο, τον επιστήμονα, τον αριστερό και πάνω απ’ όλα έναν καλό άνθρωπο, το ήθος και η συνέπεια του οποίου άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας.

Μπορεί στο ευρύ κοινό ο Ηλίας Νικολακόπουλος να είναι γνωστός ως ο κορυφαίος εκλογικός αναλυτής, αλλά ο ίδιος είχε μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που έχει αναρτηθεί στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, τις προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά τις πραγματοποίησε στην Αθήνα και τη Λοζάνη (1965-1969) και, στη συνέχεια, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplôme d’ Études Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6).

Από 1975 έως το 1966, εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).

Το 1984 υποστήριξε στο ΑΠΘ (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964». Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως λέκτορας και από το 2003 ως καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».

Από το 1984 έως σήμερα, έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Εχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Études de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στη Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).

Από το 1989, όταν μπήκε στα ελληνικά σπίτια η ιδιωτική τηλεόραση και ξεκίνησαν οι πολιτικές εκπομπές έως και πριν από λίγο καιρό, όταν ολοκληρώνονταν οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η κοινωνία είχε ταυτίσει τον Ηλία Νικολακόπουλο με τη σοβαρή και έγκυρη ενημέρωση, κυρίως στο κομμάτι που ήξερε ίσως καλύτερα απ’ οποιονδήποτε στην Ελλάδα: των πολιτικών μετρήσεων, του πολιτικού κλίματος και των πιθανοτήτων για πολιτικές αλλαγές.

Και επειδή ακριβώς έπαιρνε πολύ σοβαρά τη δουλειά του σ’ ένα περιβάλλον που εδώ και καιρό οι δημοσκοπήσεις βάλλονται για την αξιοπιστία τους (και όχι άδικα), ήταν εκείνος που μιλούσε ανοιχτά για τα προβλήματα του χώρου. «Οι δημοσκοπικές εταιρείες, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν σοβαρό μεθοδολογικό πρόβλημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό», έλεγε σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» τον Φεβρουάριο και συμπλήρωνε πως σε αρκετές περιπτώσεις η παρουσίαση μιας έρευνας, όπως γινόταν στην Ελλάδα, «δεν ακολουθεί τη δεοντολογία».

Διορατικός αναλυτής

Είχε τη διορατικότητα να αναλύει με ακρίβεια την πολιτική συγκυρία πριν από τους ίδιους τους πολιτικούς. Σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» πριν από μήνες, στην καρδιά του χειμώνα, έκανε λόγο για εκλογές μετά το καλοκαίρι, καθώς προέβλεπε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βγάλει άλλη μια σεζόν. «Εχουμε μια κυβέρνηση για την οποία έχει καταρρεύσει πλήρως ο μύθος του επιτελικού κράτους σε όλα τα πεδία. Από τη διαχείριση της πανδημίας έως και τον χιονιά, είδαμε ένα κράτος-καρικατούρα, το οποίο δεν θα αντέξει άλλο χειμώνα», έλεγε χαρακτηριστικά τότε στον Νίκο Ξυδάκη.

Σύμφωνα με την κατά τον Ιρβιν Γιάλομ θεωρία, το πιο σημαντικό για έναν άνθρωπο που έχει φύγει είναι να μετατραπεί σε «δίνη», τα κύματα της οποίας θα επηρεάσουν θετικά κι άλλους ανθρώπους. Οπως φαίνεται από τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, ο Ηλίας Νικολακόπουλος αποτέλεσε δίνη. Η αγάπη των φοιτητών του, τα μηνύματα οδύνης από πολιτικούς επιστήμονες που υπήρξαν μαθητές του ή συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και απλούς ανθρώπους αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: