28.6.22

Δημοσιογράφοι πιέζουν τη Δικαιοσύνη...


...να βγάλει βούλευμα για το Ειδικό Δικαστήριο...

Αντα Ψαρρά

Το Ειδικό Δικαστήριο αποτελείται, σύμφωνα με το νόμο, μόνο δικαστές που έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης...
Μεγάλη πίεση ασκείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο προκειμένου να εκδώσει παραπεμπτικό βούλευμα για τους εισαγγελείς (Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη) και τον πρώην αν. υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο.

Το εξαιρετικά αδόκιμο έως και αδιανόητο όμως είναι ότι η πίεση δεν ασκείται από την κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς είχε προαποφασίσει πάση θυσία να μετατρέψει ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς σε υπόθεση «σκευωρίας» (είναι άλλωστε πολύ της μόδας), αλλά από δικαστικούς συντάκτες των ΜΜΕ που υποστηρίζουν φανατικά την κυβέρνηση.

Ολοι οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι πολλοί αρεοπαγίτες είναι δύο μέρες πριν από τη συνταξιοδότηση (30/6/22) και ότι ο νόμος επιβάλλει τη συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου από αρεοπαγίτες που έχουν προαχθεί στον ανώτατο βαθμό μέχρι τις 26/9/2019, όταν δηλαδή έγινε η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Δημ. Παπαγγελόπουλου. Διαφορετικά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προβλέπει ότι τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου και του Ειδικού Δικαστηρίου μπορούν να κληρωθούν από την Ολομέλεια της Βουλής μόνο δικαστές (από Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας) με την προϋπόθεση να έχουν διοριστεί ή προαχθεί στον βαθμό πριν από την υποβολή της πρότασης για την άσκηση δίωξης, δηλαδή πριν από την 26η Σεπτεμβρίου 2019.

Σχεδόν απειλώντας λοιπόν ζητούν οι δικαστικοί συντάκτες βούλευμα διότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Προφανώς αυτό δεν θεωρείται παρέμβαση στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη για την οποία σκίζουν όλοι τα ρούχα τους. «Ενα βήμα (ή μερικές ώρες) πριν να προκληθεί η απόλυτη θεσμική κατάρρευση με σοβαρές δικαστικές και πολιτικές συνέπειες, βρίσκεται με αφορμή την υπόθεση Novartis η Ελληνική Δικαιοσύνη. Οπως εγκαίρως είχε ενημερώσει το dikastiko.gr, ο κίνδυνος να μην μπορέσει τελικά -εφόσον παραπεμφθούν σε δίκη οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση- να συγκροτηθεί ελλείψει αρεοπαγιτών που δικαιούνται να συμμετάσχουν Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση, είναι πλέον ορατός» γράφουν οι δημοσιογράφοι, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτό θα έχει τεράστιο αντίκτυπο για την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

Προφανώς θεωρούν ότι το σκάνδαλο και οι χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας που μετατράπηκαν πρωτίστως με πολιτική απόφαση σε «δήθεν σκάνδαλο», με αποτέλεσμα να σέρνονται έντιμοι εισαγγελείς και μέχρι πρότινος δημοσιογράφοι στο δικαστήριο, ωφελεί την εικόνα της Δικαιοσύνης τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Το δημοσίευμα δεν παραλείπει βέβαια να επισημάνει ότι θα πικραθούν οι κατασυκοφαντημένοι εισαγγελείς που θα είναι οιονεί κατηγορούμενοι. Μάλλον όμως είναι ήδη πολύ πικραμένοι όσοι άδικα θα υποστούν το Ειδικό Δικαστήριο και δεν παρηγορούνται με την όψιμη συμπόνια.

Τέλος, οι δικαστικοί αυτοί συντάκτες γράφουν ότι όντας πάντα καλά ενημερωμένοι θεωρούν ότι θα προλάβει να βγει το βούλευμα και να μην ανησυχεί όποιος ανησυχεί...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: