28.6.22

Πώς η «καθαρή νίκη» αποσυντονίζει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...


Όλο και περισσότεροι στο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν πρόκειται να συμπράξει μαζί τους σε κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, ενδεχομένως ούτε ύστερα κι από τις δεύτερες.

Η δημόσια ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και η πληροφόρηση που έχουν στην... Κουμουνδούρου γύρω από τις εσωκομματικές διεργασίες στη Χαριλάου Τρικούπη συγκλίνουν στο ότι ο επικεφαλής του πάλαι ποτέ Κινήματος θα επιλέξει να μην διασπάσει το κόμμα του, όπως πιθανόν να συμβεί σε περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΣΥΡΙΖΑ, από το να συμβάλει στη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας στις τελευταίες συνεντεύξεις του, αλλά και στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για καθαρή νίκη του κόμματός του στις επερχόμενες εκλογές.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα βρίσκεται «καβάλα στο άλογο», φέρνοντας σε ακόμα δυσκολότερη θέση τον κ. Ανδρουλάκη και πιθανόν εκτός Βουλής το ΜέΡΑ 25 το οποίο σήμερα αλιεύει ψήφους από την κυβερνώσα Αριστερά.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, δεν «ιδρώνουν» από τις διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες πιέζονται δημοσκοπικά στην Κρήτη από το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνουν πως με την εξαίρεση του νομού Ηρακλείου, λόγω της εντοπιότητας Ανδρουλάκη, όπου η διαφορά τους είναι μεν μικρή, αλλά εξακολουθούν να προηγούνται, στους υπόλοιπους τρεις νομούς βρίσκονται μπροστά και με διαφορά κι από τη ΝΔ κι από το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρούν πως και η αναμόχλευση από το Μέγαρο Μαξίμου του σεναρίου περί τρίτων εκλογών στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ εντάσσεται στην πίεση που του ασκεί η επιχειρηματολογία Τσίπρα περί καθαρής νίκης η οποία συσπειρώνει ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης που επιζητούν σταθερότητα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως στην Κουμουνδούρου δεν αποκλείουν -κάθε άλλο- στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης να κάνει πίσω και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές την προσεχή άνοιξη, αφού, όπως εκτιμούν, οι δημοσκοπήσεις που θα έχει στα χέρια του στο τέλος του καλοκαιριού δεν θα του γεννούν αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής- Τετάρτη ή Πέμπτη- για την ενεργειακή κρίση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με αφορμή σχετική κυβερνητική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, θα κονταροχτυπηθεί με τον κ. Μητσοτάκη (και) την επόμενη εβδομάδα- στις 6 Ιουλίου συγκεκριμένα- με αφορμή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο για θέματα κοινωνικής πολιτικής που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός.

Σε Τρίκαλα και Χίο θα βρεθούν, εξάλλου, σήμερα Τρίτη αντιστοίχως για περιοδείες η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κι ο αναπληρωτής γραμματέας, Γιώργος Βασιλειάδης...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: