25.6.22

Η Άγκυρα εξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής...


Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, έπειτα από σχετική αναφορά του Τούρκου προέδρου με αφορμή τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά της θανατικής ποινής, η οποία είχε διαγραφεί από το τουρκικό Σύνταγμα στα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης Ερντογάν... 

Έπειτα από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας, που τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από τέσσερις ημέρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι χρειάζονται αυστηρότερες ποινές για τους δράστες. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ένα άτομο που συνελήφθη για την πυρκαγιά, έχει ομολογήσει ότι αυτός την προκάλεσε. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε την Πέμπτη ότι ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι έβαλε φωτιά στο δάσος από απόγνωση, λόγω οικογενειακών προβλημάτων.

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή την Παρασκευή, είπε ότι η τιμωρία για τους εμπρηστές δασών θα πρέπει να «προκαλεί φόβο, και αν αυτό απαιτεί τη θανατική ποινή, τότε θα είναι η θανατική ποινή».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους το Σάββατο στο Αγκρί της ανατολικής Τουρκίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ χαρακτήρισε αυτά ακριβώς τα σχόλια, «οδηγίες για εμάς».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε αρχίσει να το επεξεργαζόμαστε στο υπουργείο».

Σύμφωνα με τον Μπεκίρ Μποζντάγκ, η ισχύουσα ποινή για τους εμπρηστές είναι δεκαετής κάθειρξη και αυξάνεται σε ενδεχόμενη ισόβια κάθειρξη αν ο εμπρησμός είναι μέρος οργανωμένου εγκλήματος.

Η πρώτη πυρκαγιά του καλοκαιριού στη χώρα ξεκίνησε την Τρίτη, στη Μαρμαρίδα. Ο υπουργός Δασών της Τουρκίας, Βαχίτ Κιρίστσι, δήλωσε την Παρασκευή ότι το 88% των δασικών πυρκαγιών στη χώρα οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: