28.6.22

Εκλογικές «πιρουέτες» με πυρά κατά Μητσοτάκη...


Η Χαριλάου Tρικούπη κατανέμει ρόλους σε επίπεδο κομματικού μηχανισμού και θέτει πολιτικές προτεραιότητες στην επικοινωνιακή αιχμή της, ώστε, ενόψει των εθνικών εκλογών, να... καταφέρει να προσελκύσει ψηφοφόρους προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από κάθε κατεύθυνση. Πάντως, το ηγετικό της επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το επόμενο διάστημα θα πορευτεί φέρνοντας κοντά στο ευρύ κοινό τις προγραμματικές θέσεις του και ρίχνοντας… αντιδικομματικά πυρά. Ομως, έχει σημασία ότι οι βολές κατευθύνονται κατά της κυβέρνησης της ΝΔ σε πρώτο πλάνο, και σε δεύτερο πλάνο -κατά του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με έναν ιδιότυπο τρόπο. 

Ο πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφει όλες τις αρνητικές εκφάνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, με καθρέπτη το πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ, μιλώντας συνεχώς για κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ το ίδιο ισχύει και στις επίμονες αναφορές του στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για την επικοινωνιακή αποτύπωση του δόγματος Ανδρουλάκη, που ξεγλυστρά επικοινωνιακά στις δύσκολες απαντήσεις για την επομένη της κάλπης, και προτάσσει μετεκλογικές συγκλίσεις προγραμματικού χαρακτήρα από την πρώτη Κυριακή (εκλογές με την σχεδόν απλή αναλογική), αλλά με τα δυο “ούτε” ( συγκυβέρνηση μεν, χωρίς όμως να είναι επικεφαλής της ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης Τσίπρας).

Αυτή την τακτική σηματοδότησε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην τοποθέτησή του στο κορυφαίο κομματικό όργανο της Χαριλάου Τρικούπη (Πολιτικό Συμβούλιο), το πρωί της Δευτέρας (27.6.2022). Οι επικοινωνιακές δίοδοι διαφυγής από συγκεκριμένες απαντήσεις σε γενικόλογες τοποθετήσεις έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη δίνει έμφαση στα ζητήματα παιδείας, θέλοντας να ενισχύσει την όσμωση των δυνάμεών της με τον φοιτητικό κόσμο και ευρύτερα με τη νεολαία σε όλους τους τομείς. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, περιλαμβανομένων των εκπαιδευτικών στα ΑΕΙ, αποτελούν εκλογικό στόχο-“target group” του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι μια μέρα προτού ανακοινωθούν οι βαθμοί για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέλεξε να συναντηθεί με εκπροσώπους της ΠΟΣΔΕΠ και των πρυτανικών Αρχών. Στην πλειοψηφία τους οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν σε ρυθμίσεις για τα ΑΕΙ οι οποίες προωθούνται μέσω νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Αλλωστε, είναι μια ευκαιρία, ευπρόσδεκτη και για τις αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις εντός και εκτός Κουμουνδούρου, ώστε να αναδείξει η Χαριλάου Τρικούπη το «εκσυγχρονιστικό» παρελθόν του ΠΑΣΟΚ με πρώτο στη γραμμή το νομοθετικό πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου.

Πάντως, ανακολουθία και «βαθύ τακτικισμό» καταλογίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για την εντεινόμενη εκλογολογία, σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εθνικά θέματα και την οικονομία. Παράλληλα, τον κατηγορεί προσωπικά (αποφεύγοντας να ονοματίσει γενικά τη ΝΔ) ότι με τη στάση του οδηγεί την κυβέρνηση σε απραξία.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε θέση εκλογικής μάχης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Δευτέρας (27.6.2022), κατά την πρώτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, υπό τη νέα σύνθεση μετά το συνέδριο, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «εμείς δεν είμαστε μάντεις, ούτε θα κάνουμε τις χαρτορίχτρες για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. Εμείς προετοιμαζόμαστε για εκλογές και θα είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν». Εστιάζοντας στο πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με επίκεντρο την παρατεταμένη εκλογολογία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απευθυνόμενος προς τα εκλεγμένα και τα εξ οφίτσιο μέλη του πολιτικού Συμβουλίου τόνισε τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός ενώ το προηγούμενο διάστημα προέβαινε σε ξεκάθαρες τοποθετήσεις περί εξάντλησης της τετραετίας, με τις διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και τις δημόσιες παρεμβάσεις των Υπουργών έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι πάμε σε πρόωρες εκλογές. Τα άλλοθι που επιστρατεύουν για να κάνουν την στροφή, δεν έχουν καμία αξία. Έχουν κατεβάσει τα μολύβια εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει κυβερνητικό έργο. Εμείς δεν είμαστε μάντεις, ούτε θα κάνουμε τις χαρτορίχτρες για το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές. 

Εμείς προετοιμαζόμαστε για εκλογές και θα είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν. Είναι αδιανόητο ο Πρωθυπουργός να προσπαθεί από τη μια να το παίζει θεσμικός λέγοντας ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και από την άλλη να προετοιμάζει εκλογές. Πολύ εύκολα έγινε το «θα γίνει», «θέλω». Αποδεικνύεται έτσι η ανακολουθία και ένας βαθύς τακτικισμός σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα και για την οικονομία».

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη έχει τεθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών εξαιτίας της ακρίβειας. Κατά τον Νίκο Ανδρουλάκη η πολιτική της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματική σε τέτοιο σημείο που, υπό το βάρος του υψηλού κόστους διαβίωσης, όπως είπε , κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου, «αυτό θα είναι το πρώτο καλοκαίρι, που ο Έλληνας θα νιώσει εξαιτίας της ακρίβειας ξένος στον τόπο του για ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές».

Η κατηγορία που εκτοξεύει κατά ριπάς προς τον Κυριάκο Μητοστάκη είναι ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν άμεσα να βοηθήσουν τον καταναλωτή. Μάλιστα χρησιμοποιεί σαν παράδειγμα το πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος, που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Σύμφωνα με τη ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη, η παρέμβαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στην χονδρική για την ενέργεια, «δεν είναι καθαρό το κόστος της λύσης ούτε όμως και το όφελος στον πολίτη».

Η Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζει να βάζει στα ψηλά της πολιτικής ατζέντας τα ζητήματα που συνδέονται με την επιθετικότητα του τουρκικού καθεστώτος. Μάλιστα, και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιμένει, τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα, ότι απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αποτροπής και όχι κατευνασμού. Προβάλλει συνεχώς την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις στην ΕΕ για εμπάργκο όπλων προς την γειτονική χώρα . Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι στην εισηγητική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου , ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε δηκτικά ότι «δεν μπορεί η ελληνική εξωτερική πολιτική να γίνεται πεδίο για να κάνουν κάποιοι δημόσιες σχέσεις στις Βρυξέλλες».

Ταυτόχρονα έβαλε σε ένα τσουβάλι και επιτέθηκε κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οπως είπε «δεν άκουσα από το στόμα του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, που μετέχει σε φόρουμ που συμμετέχει και το κόμμα μας, να έχουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το πώς η Ευρώπη θα αποκτήσει αποτρεπτικό σχέδιο σε σχέση με το σχέδιο κατευνασμού που έχει σήμερα».

Μάλιστα, αυτός ήταν ο λόγος , σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που εξαρχής το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, επιδιώκοντας κοινή στρατηγική σε αυτή τη βάση. Η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι σε κάθε σύνοδο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων αλλά και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα πρέπει να μετέχει με θέσεις που ασκούν πίεση στην Τουρκία κατά της αναθεωρητικής της πολιτικής της σε κάθε σύνοδο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων αλλά και στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό μπορεί να αποτυπώνεται και στα ψηφίσματά τους στην κατεύθυνση να αλλάξει η Τουρκία στρατηγική...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: