27.6.22

Το παζλ των ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ...


Με τον κύκλο της εσωτερικής ανασυγκρότησης να έχει ολοκληρωθεί, το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο που έχει ανοίξει για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άλλο από τα ψηφοδέλτια, μια διαδικασία που θα κορυφωθεί... τις προσεχείς εβδομάδες, καθώς ο εκλογικός συναγερμός ενόψει φθινοπώρου επιβάλλει να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της έως τα τέλη Ιουλίου.

Με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς να έχουν αλλάξει ραγδαία το τελευταίο εξάμηνο, οι ανακατατάξεις που σχηματοποιήθηκαν θα μεταφερθούν και στις εκλογικές λίστες της Χαρ. Τρικούπη, κάτι που σημαίνει ότι η τράπουλα θα ανακατευτεί σε μεγάλο βαθμό με πολλά νέα πρόσωπα.

Το βασικό στοίχημα για το ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, όπως έχει προαναφερθεί, είναι η Αττική. Το λεκανοπέδιο αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια «μαύρη τρύπα» και ευλόγως περιγράφεται ως βαρόμετρο στις προσδοκίες για ανατροπή των συσχετισμών. Η Χαρ. Τρικούπη αριθμεί αυτή τη στιγμή τέσσερις έδρες στις περιφέρειες της πρωτεύουσας και ένας χειροπιαστός στόχος θα ήταν να τις διπλασιάσει.

Το «ντέρμπι»

Το μεγαλύτερο «ντέρμπι» φαίνεται πως διαμορφώνεται στον Νότιο Τομέα, όπου το ΠΑΣΟΚ θεωρείται πιθανό να κερδίσει δύο έδρες (έναντι μίας τώρα), τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εκ των στενότερων συνεργατών του Ν. Ανδρουλάκη, ο Παύλος Χρηστίδης, η Τόνια Αντωνίου (που θα διεκδικήσει την επανεκλογή της), ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου, αλλά και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου, Αναστασία Σιμητροπούλου. Επιπλέον ενδιαφέρον στην εν λόγω περιφέρεια προσθέτει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να είναι μια από τις τρεις επιλογές και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το Ηράκλειο και ακόμη μία.

Αξιώσεις για δεύτερη έδρα υπάρχουν και στον Βόρειο Τομέα, όπου ο Ανδρέας Λοβέρδος αποτελεί επί σειρά ετών τον σταθερότερο πυλώνα. Στο παζλ εντάσσεται, «μετακομίζοντας» από τη Φθιώτιδα, η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ παραμένει και ο Παναγιώτης Βλάχος. Ακούγεται επίσης και η Μιλένα Αποστολάκη, χωρίς πάντως να υπάρχει κάτι οριστικό.

Οι «αντίπαλοι»

Στην Α΄ Αθήνας, ακόμη μια βουλευτική θητεία διεκδικεί ο Κώστας Σκανδαλίδης. Πάντως, θα έχει αυτή τη φορά «αντίπαλο» τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος διατηρεί πυρήνες στην περιοχή. Ρωξάνη Μπέη, Δημήτρης Οικονόμου και Ζέφη Δημαδάμα θα βρίσκονται επίσης στο ψηφοδέλτιο.

Στον Δυτικό Τομέα (μια από τις λίγες περιοχές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 2019 και διατηρεί ισχυρή επιρροή), στο δίδυμο των Νάντιας Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Καρχιμάκη –έδωσαν μάχη στις τελευταίες εκλογές για τη μία έδρα– προστίθεται και ο Ηρακλής Δρούλιας, στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη. Στις υπόλοιπες περιφέρειες του λεκανοπεδίου, το ΠΑΣΟΚ στοχεύει να «μπει» στον κοινοβουλευτικό χάρτη, μια και δεν μετράει έδρες στην παρούσα Βουλή.

Στην Ανατολική Αττική θα κατέβει ο τέως γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος στις πρόσφατες εκλογές του συνεδρίου επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι αποτελεί έναν ισχυρό εσωκομματικό πυλώνα, συσπειρώνοντας τις δυνάμεις εκτός ηγετικού πυρήνα. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρίσκεται, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σμέρος, που εντάσσεται στο περιβάλλον Ανδρουλάκη.
Το παζλ των ψηφοδελτίων στο ΠΑΣΟΚ-1

Η ευχάριστη έκπληξη

Οσον αφορά τον Πειραιά, η Β΄ εκλογική περιφέρεια αποτελεί την… ευχάριστη έκπληξη στις δημοσκοπήσεις και θεωρείται πολύ πιθανό να δώσει μία έδρα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι πρόκειται για την περιφέρεια με τη μεγαλύτερη μεσοσταθμική άνοδο για τη Χαρ. Τρικούπη τους τελευταίους μήνες. Στο ψηφοδέλτιο θα βρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Διαμαντίδης (βουλευτής… τρίτης γενιάς για το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια αν εκλεγεί), ο Λεωνίδας Αθανασιάδης και ο Γιάννης Τσούτσας. Στην Α΄ Πειραιά ο πρώην βουλευτής και νυν αντιδήμαρχος Δημήτρης Καρύδης θα αποτελέσει ισχυρό υποψήφιο εάν «κλειδώσει» η συμμετοχή του, ενώ πιθανή είναι η επιστροφή του Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος έδωσε το «παρών» στο πρόσφατο συνέδριο.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά δείγματα του μείγματος (ή της… μάχης) παλαιών και νέων στελεχών. Τις δύο τωρινές έδρες κατέχουν οι έμπειροι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης, σε Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης αντίστοιχα. Από τα νεότερα στελέχη, στο πρώτο ψηφοδέλτιο θα βρεθούν οι Αντώνης Σαουλίδης, Πέννυ Δαλαμπούρα (εξελέγησαν στην πρώτη επτάδα του νέου Πολιτικού Συμβουλίου) και Κυριάκος Κυριάκος, ενώ στο δεύτερο ο Θανάσης Γλαβίνας, που έλαβε πρόσφατα το χρίσμα του διευθυντή της Κ.Ο., με το ΠΑΣΟΚ να διεκδικεί συνολικά στη συμπρωτεύουσα τουλάχιστον μια επιπλέον έδρα.

Κοιτάζοντας ευρύτερα τον εκλογικό χάρτη, τα ισχυρά χαρτιά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες κάλπες εντοπίζονται κυρίως σε πάλαι ποτέ «πράσινα κάστρα» – αλλά όχι μόνο. Στην Κρήτη η ανάκαμψη είναι η πιο δυναμική και λογίζεται ως περιφέρεια στην οποία μπορεί να σχηματοποιηθεί ο στόχος για κλείσιμο ψαλίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε κερδίσει σημαντικό έδαφος στο νησί. Εκτός από δεύτερη έδρα στο Ηράκλειο, είναι πιθανό να εκλεγεί βουλευτής και στο Λασίθι. Ως πολύ ενθαρρυντική περιγράφεται η εικόνα και στη Δυτική Ελλάδα, με έμφαση σε Ηλεία και Αχαΐα (τουλάχιστον μια εκ των δύο θα βγάλει δύο βουλευτές, αντί ενός).

Η Χαρ. Τρικούπη ποντάρει επίσης πολύ σε Θεσσαλία και Δωδεκάνησα, περιοχές με παραδοσιακή επιρροή για το ΠΑΣΟΚ, όπου θεωρείται δεδομένο ότι θα ανακτήσει «χαμένες» έδρες, όπως πιθανότατα και στην Εύβοια. Οσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, στο κοινοβουλευτικό παζλ θα ενταχθεί σίγουρα η Κοζάνη, ενώ πρόσφορο έδαφος υπάρχει και σε άλλες περιοχές, όπως ο Εβρος και η Πέλλα

Η «εξίσωση» του Επικρατείας
Η διαφαινόμενη άνοδος θα δώσει και δεύτερη έδρα στη Χαρ. Τρικούπη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Εύλογα έχει ξεκινήσει η ονοματολογία, αλλά και η συζήτηση για τη «φιλοσοφία» γύρω από την οποία θα γίνει η επιλογή προσώπων. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν τον Ν. Ανδρουλάκη να εξετάζει για τις τρεις πρώτες θέσεις ένα πρόσωπο «κοινής αποδοχής» (ενδεχομένως παλαιό στέλεχος), ένα από τον ηγετικό πυρήνα, αλλά και μια «άφθαρτη» επιλογή.

Εκτιμάται, δε, ότι μεταξύ τους θα βρίσκεται σίγουρα τουλάχιστον μία γυναίκα, ενώ στις τρεις πρώτες θέσεις πρέπει να υπάρχει και στέλεχος από τον απόδημο ελληνισμό. Ενα πρόσωπο που συγκεντρώνει τα τρία τελευταία χαρακτηριστικά είναι η Ελένη Χρονοπούλου, που εξελέγη 4η στο νέο Π.Σ. Από εκεί και πέρα, από την ηγετική ομάδα, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος θεωρείται ισχυρός υποψήφιος, ενώ στα «ραντάρ» βρίσκονται και οι Δημήτρης Μάντζος και ο Νίκος Μήλης, δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στις εκλογές για το Π.Σ...

Μάριος Δανηλόπουλος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: