26.6.22

Υπόθεση Βαλυράκη: Τα μυστικά ενός "σκοτεινού" θανάτου στη θάλασσα...

 


Στις 5.15 το απόγευμα της 24ης Ιανουαρίου 2021, η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη ενημέρωσε το λιμενικό τμήμα Ερέτριας ότι ο σύζυγός της, Σήφης Βαλυράκης, πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είχε αποπλεύσει νωρίτερα την ίδια μέρα με το φουσκωτό του σκάφος και έκτοτε δεν είχαν κάποια επικοινωνία. Ο Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα το ίδιο βράδυ και από την πρώτη στιγμή η οικογένειά του μίλησε για έγκλημα.


Οκτώ μήνες αργότερα, η... υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, για να ανασυρθεί λίγο καιρό μετά από την Εισαγγελία Εφετών της Χαλκίδας. Ακολούθησε νέα έρευνα και στις αρχές Ιουνίου δύο αδέρφια, ψαράδες της περιοχής, προφυλακίστηκαν κατηγορούμενοι ότι σκότωσαν τον Βαλυράκη. Από στοιχεία του φακέλου που είδε το Magazine, αποκαλύπτεται μια υπόθεση με συνεχείς ανατροπές και στοιχεία που θυμίζουν ταινία.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι προ ημερών οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνούνται τα πάντα, ζήτησαν από τον εισαγγελέα Χαλκίδας να τεθεί σε καθεστώς προστασίας ο πιο κρίσιμος μάρτυρας της υπόθεσης, ένας ψαράς που καταθέτει ότι τους είδε να χτυπούν και να ρίχνουν στη θάλασσα τον Βαλυράκη. Στο αίτημά τους λένε ότι κινδυνεύει η ζωή του μάρτυρα από ανθρώπους «που έχουν κάθε λόγο να του κλείσουν το στόμα για να μην αποκαλύψει αυτούς που τον χρημάτισαν», ώστε να πει όσα είπε.

Η διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Χαλκίδας, με την οποία ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των δύο αδερφών ψαράδων, ξεκινά από τον εντοπισμό του φουσκωτού του Βαλυράκη σε βραχώδη ακτή της Ερέτριας, περίπου στις 18.00. Η σορός του βρέθηκε στις 20.20 και μεταφέρθηκε για νεκροψία στην Αθήνα. Οι ιατροδικαστές Καλογρηάς και Τσάκωνα ανέδειξαν 15 ευρήματα, μεταξύ αυτών θλαστικά τραύματα και εκχυμώσεις στο κεφάλι και το πρόσωπο, τα οποία είχαν πιθανότητα προκληθεί από την προπέλα του σκάφους.


ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η οικογένεια διόρισε τεχνική σύμβουλο, η οποία υπέβαλε τη δική της έκθεση. Σε αυτή σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί αν οι κακώσεις προκλήθηκαν μέσα ή έξω από το νερό. Η ίδια τεχνική σύμβουλος επισήμανε ότι ο Βαλυράκης φορούσε ολόκληρη τη στολή δύτη, χωρίς τα ειδικά βαρίδια κατάδυσης, τα οποία βρέθηκαν στο σκάφος. Η στολή είχε προστατεύσει το σώμα του από επιφανειακές κακώσεις, εκτός από ένα σημείο στον αριστερό αγκώνα, όπου υπήρχε ένα βαθύ τραύμα μήκους 5 εκατοστών.

Υπήρχε κάτι ακόμη. Τα τραύματα δεν ήταν όλα ίδια και αν κάποια από αυτά είχαν προκληθεί από την προπέλα του σκάφους, τότε τα υπόλοιπα πιθανόν να είχαν προκληθεί από κάποιο άλλο βαρύ και κοφτερό αντικείμενο. Το παραπάνω δεν αποκλείστηκε από τους ιατροδικαστές Καλογρηά και Τσάκωνα, όταν κλήθηκαν για συμπληρωματική κατάθεση.


Μία μέρα μετά τον εντοπισμό της σορού του Βαλυράκη, ένας κάτοικος της περιοχής, υπάλληλος σε φούρνο, εμφανίστηκε στο λιμεναρχείο. Κατέθεσε ότι είχε βγει για ψάρεμα με καλάμι και ότι είδε τον Βαλυράκη να μπαίνει στη θάλασσα με το φουσκωτό. Όπως είπε, τον είδε να κινείται προς τη νησίδα Κολοκύθι και επειδή η μηχανή σταματούσε, ο πρώην υπουργός σταμάτησε για να τη βάλει μπροστά.

Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, εμφανίστηκε ένα αλιευτικό σκάφος, με έναν επιβαίνοντα, τον οποίο δεν μπορούσε να αναγνωρίσει διότι ήταν σε απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Ο ίδιος κατέθεσε ότι άκουσε τον άντρα στο αλιευτικό σκάφος να λέει δυνατά «θα φωνάξω το λιμεναρχείο» προς τον Βαλυράκη, με τον τελευταίο να απαντά «θα μου κλάσεις τα αρχ..». Το αλιευτικό έκανε δύο στροφές γύρω από το φουσκωτό και να προκαλέσει κυματισμό, όμως ο μάρτυρας δεν ήταν σε θέση να πει αν ο Βαλυράκης παρέμεινε στο φουσκωτό, γιατί όπως είπε γύρισε την πλάτη κι έφυγε.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: