27.6.22

Προανήγγειλε εισβολή στη Συρία...


...και έρευνες στη Μεσόγειο...
Μέρος της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ξεδίπλωσε ο Ερντογάν, αποφεύγοντας τις κορώνες πριν την κρίσιμη σύσκεψη του ΝΑΤΟ.

Μετά από... περίπου τέσσερις ώρες που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος ηγέτης, ανακοίνωσε πως η χώρα του θα ξεκινήσει νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα με τη Συρία.

«Θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουμε τις ελλείψεις του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργήσαμε στα σύνορα με τη Συρία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη εντός και εκτός συνόρων για μια νέα εισβολή στη Συρία.


Ανοίγοντας τη βεντάλια των επιδιώξεών του σημείωσε ακόμα πως η χώρα του δεν θα διστάσει «να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και έριξε 4 γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών «προκειμένου να βρούμε νέες πηγές ενέργειας». Μάλιστα. αποκάλυψε ότι βρέθηκε πετρέλαιο στα Άδανα, απόθεμα το οποίο εκτιμήθηκε στο 1 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, στη σκιά της ρωσοουκρανικής σύγκρουσης και με το αίτημα Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ να εκκρεμεί, ο Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή και ρυθμιστή των εξελίξεων.

Μετά το υπουργικό, ο Τούρκος πρόεδρος, επανέλαβε πως θα εκφράσει «την υποκρισία που επιδεικνύεται για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK και το FETO» στα πρόσωπα των συνομιλητών του παρουσιάζοντας σχετικά έγγραφα και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα είναι δυνατόν να περιμένουν διαφορετική στάση από την Τουρκία χωρίς να αλλάξει αυτή η εικόνα».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί την Τρίτη, στη Μαδρίτη, με τον Φινλανδό ομόλογό του και τη Σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ που έχουν μπλοκαριστεί από την Άγκυρα.

Αυτή η πρώτη συνάντηση του Ερντογάν με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο και την Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που οργανώνεται στην ισπανική πρωτεύουσα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η φινλανδική προεδρία.

Ο σύμβουλος ασφαλείας Μπάιντεν, Τζακ Σάλιβαν, δεν απέκλεισε συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: