8.6.22

Δεν δίνει στοιχεία, θέλει και «σιωπητήριο» στις Ένοπλες Δυνάμεις...


Εκρηκτική αποδείχθηκε η σημερινή συνεδρίαση στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο να δίνει το δικό του... σόου, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει πειστικές απαντήσεις και στοιχεία σχετικά με τις αποστολές όπλων από τη χώρα μας προς την Ουκρανία...

Κι ενώ συνεχώς αποκαλύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στην ρωσοουκρανική σύγκρουση, ο υπουργός Άμυνας κρύφτηκε πίσω από την πατριωτική ευθύνη και αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ειδικότερα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου για αναλυτική ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή, δεν προχώρησε σε ανακοινώσεις, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «εμμονές» και ισχυρίστηκε ότι «δεν θα ήταν υπεύθυνο» να δοθούν στοιχεία για τις αποστολές όπλων.

Αφού περιορίστηκε σε μερικές γενικόλογες αναφορές την αποστολή τυφεκίων και πολυβόλων, πυρομαχικών φορητού οπλισμού, σφαιρών και βλημάτων πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και τα παρελκομένων αυτών, απάντησε στην κριτική από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας ««εγώ δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας ή ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη. Όταν λέω ότι δώσαμε x από αυτό το σύστημα και διαθέτουμε ψ, άρα έχουμε το περιθώριο, ακούνε πολλοί. Όχι Ισπανοί και Ολλανδοί. Επιτέλους να αναλάβουμε μια ευθύνη». 

Πήγε, όμως, κι ένα βήμα παραπέρα χαρακτηρίζοντας το σύστημα πληροφοριών ως «ελβετικό τυρί» και προαναγγέλλοντας σιωπητήριο στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

«Θα θέσω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους» είπε και πρόσθεσε «η προτροπή αυτή δίνεται περισσότερο στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Δεν μπορούν να συζητάνε και να παίρνουν τηλέφωνο και να διοχετεύουν (σ.σ. πληροφορίες) ψάξε αυτό, δες εκείνο, γιατί ισχύει αυτό, μήπως ισχύει το άλλο. Εγώ πάντως εκφράζω την ευχή να μιλάμε λιγότερο για αυτού του είδους τα θέματα, ιδίως τα στελέχη».

«Παίζουν κρυφτό, εμπλέκουν τη χώρα»

Τις σημερινές μη ανακοινώσεις Παναγιωτόπουλου σχολίασε με καυστικό τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να καταγγέλλει τις εν κρυπτώ ενέργειες της κυβέρνησης και να υπογραμμίζει «σς το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα δεν είναι τσιφλίκι του και η εξωτερική της πολιτική δεν είναι ιδιωτική του υπόθεση. Είναι μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς και διαδικασίες τις οποίες οφείλει να σέβεται. Πολύ περισσότερο, σε μια τέτοια συνθήκη ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων».

Η ανακοίνωση

Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό για τα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία ενώ εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο

Για ακόμη μία φορά, ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος αρνήθηκε σήμερα να ενημερώσει τη Βουλή για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να επιλέγει το κρυφτό για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και φτάνει στο σημείο να επιτεθεί ακόμη και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Χωρίς καν τη στοιχειώδη συνεννόηση και ενημέρωση, εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά σε έναν πόλεμο και αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και το χειρότερο, ότι ο Ελληνικός λαός το μαθαίνει πότε από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ και πότε από τον Γερμανό καγκελάριο λες και δεν έχει κυβέρνηση να τον ενημερώσει.

Ας το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι η χώρα δεν είναι τσιφλίκι του και η εξωτερική της πολιτική δεν είναι ιδιωτική του υπόθεση. Είναι μια δημοκρατική χώρα με θεσμούς και διαδικασίες τις οποίες οφείλει να σέβεται. Πολύ περισσότερο, σε μια τέτοια συνθήκη ραγδαίων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: