26.6.22

Πληρωμή φόρων 8,5 δισ. ευρώ το επόμενο εξάμηνο...


Φόρους ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι το τέλος του έτους φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων όσο και του ΕΝΦΙΑ. Από... την εμπρόθεσμη πληρωμή των φόρων και την πορεία του τουρισμού (κυρίως ως προς τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ) θα κριθεί εν πολλοίς ο δημοσιονομικός χώρος που αναζητεί η κυβέρνηση για πρόσθετες παρεμβάσεις τόσο εντός του έτους όσο και το 2023. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, οι όποιες παρεμβάσεις από τώρα και στο εξής θα πρέπει να συνδυάζονται με τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργείται. Σε διαφορετική περίπτωση, ακόμα και εάν οι εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας δυσκολέψουν, θα χρειαστούν αντίμετρα (εκτός εάν ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.), όπως επίσης αντίμετρα θα πρέπει να βρεθούν για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους. Σημειώνουν πάντως ότι, στις συζητήσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο με τους θεσμούς, θα παρουσιαστεί το νέο ηλεκτρονικό μοντέλο προμηθειών που μπορεί να οδηγήσει στον καλύτερο έλεγχο των δαπανών του Δημοσίου και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση σημαντικών κονδυλίων που μπορούν να συμβάλουν στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο έτος.

Στο οικονομικό επιτελείο στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, ενώ, ταυτόχρονα, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία διαπιστώνουν σταθεροποίηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη. Είναι εντυπωσιακό ότι τον περασμένο Μάιο καταβλήθηκαν εφάπαξ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων περί τα 690 εκατ. για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Εκτιμούν ότι η εισπραξιμότητα, από το 73,94% (εμπρόθεσμες πληρωμές), μπορεί φέτος, μετά τις σημαντικές μειώσεις στον φόρο επί των ακινήτων, να ξεπεράσει το 85%. Παράλληλα, και στον φόρο εισοδήματος εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση των εισπράξεων. Το περυσινό έτος η εισπραξιμότητα ανήλθε στο 72%. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους είχαν εισπραχθεί 2,2 δισ. σε σύνολο οφειλόμενου φόρου 3 δισ. Προβλέπουν ότι και σε αυτή την περίπτωση οι εισπράξεις μπορεί να αυξηθούν στο 80% του βεβαιωθέντος φόρου.

Καλύτερα είναι όμως τα πράγματα στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Ηδη η εισπραξιμότητα ανέρχεται στο 88,29% και είναι στενά τα περιθώρια για αύξηση των εισπράξεων.

Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, οι πληρωμές ανάλογα με την κατηγορία φόρων διαμορφώνεται ως εξής:

1. ΕΝΦΙΑ: Η πρώτη επιβάρυνση που κλήθηκαν να αναλάβουν οι φορολογούμενοι αφορούσε τον ΕΝΦΙΑ. Τον περασμένο μήνα καταβλήθηκαν 800 εκατ. από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, εκ των οποίων τα 690 εκατ. εφάπαξ. Συνολικά οι 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Δηλαδή, τον πρώτο μήνα πληρώθηκε το 35,5% του φόρου. Απομένουν 9 δόσεις, με την επόμενη στα τέλη Ιουνίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

2. Φόρος εισοδήματος: Στα τέλη Ιουλίου θα ξεκινήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Ο φόρος για τα φυσικά πρόσωπα που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων μπορεί να πληρωθεί σε οκτώ ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία έως τον Φεβρουάριο του 2023. Τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 3 δισ. Ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ.
3. Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στα τέλη Ιουλίου, όσες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή μπορούν να την αποπληρώσουν εφάπαξ, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15% επί του ποσού που τους αναλογεί να επιστρέψουν, ή να πληρώσουν σε 96 δόσεις. Το ελάχιστο ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί μέχρι το τέλος του έτους ανέρχεται σε 200 εκατ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.