14.5.22

Pοlitico: 8 φορές που η συμμετοχή της Ουκρανίας στη Eurovision είχε πολιτικό χαρακτήρα...


Η εισβολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην επιτρέπει την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, φαίνεται όμως ότι λειτουργεί αντίστροφα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Εκεί σήμερα η Ουκρανία φαίνεται πως... θα κερδίσει την πρώτη θέση, για τρίτη φορά στην ιστορία της.

Η ερμηνεία του «Stefania» από την Kalush Orchestra, ένα τραγούδι που φαινομενικά αναφέρεται στη μητέρα του frontman Oleh Psiuk και περιέχει τους στίχους «I'll find my way home, even if all the roads are destroyed», είναι το φαβορί για τον σημερινό τελικό.

Όσοι διαγωνίζονται στη Eurovision δεσμεύονται επίσημα ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πολιτικοποιήσουν την πανευρωπαϊκή γιορτή της μουσικής.

H Ρωσία έχει αποκλειστεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το Politico, καταγράφει τις οκτώ φορές, συμπεριλαμβανομένης της φετινής, που οι συμμετοχές της Ουκρανίας στη Eurovision είχαν πολιτικό χαρακτήρα.

2022

Η EBU, που διοργανώνει τον διαγωνισμό της Eurovision, επέμενε πάντα ότι η ετήσια εκδήλωση είναι αυστηρά απολίτικη και μόνος σκοπός είναι να αναδείξει ότι η μουσική μπορεί να ενώσει την Ευρώπη.

Για το σκοπό αυτό, η EBU κατά καιρούς έχει αναγκάσει τους εκπροσώπους χωρών να αλλάξουν τους στίχους τραγουδιών ή έχει απορρίψει ακόμα συμμετοχές με πολιτική χροιά. 

Όμως, με τον φετινό διαγωνισμό στο Τορίνο να διεξάγεται στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η δέσμευση της EBU για πολιτική ουδετερότητα μπαίνει σε νέες περιπέτειες.

Οι Kalush Orchestra της Ουκρανίας έγραψαν το «Stefania» πριν από την εισβολή, αλλά το τραγούδι εμπεριέχει ένα καλυμμένο πατριωτικό συναίσθημα: «Mother Stefania, Stefania mother. The field is blooming, but her hair is going gray».

Το τραγούδι φέρεται να είναι αφιερωμένο στη μητέρα του frontman Psiuk, αλλά οι στίχοι ακούγονται πολύ σαν να γράφτηκαν για την πατρίδα του. Η «Stefania» πέρασε στον ημιτελικό της Eurovision την Τρίτη και είναι πλέον το σταθερό φαβορί για τον αποψινό τελικό.

Η συμμετοχή της Ουκρανίας αναμένεται να σαρώσει με πόντους αλληλεγγύης από την ψηφοφορία του κοινού, που αποτελεί το 50% της τελικής βαθμολογίας.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη επιλογή της χώρας για τον φετινό διαγωνισμό. Το συγκρότημα ήρθε δεύτερο στο Vidbir, τον εθνικό διαγωνισμό της Ουκρανίας.

Νικήτρια ήταν η Alina Pash, με το τραγούδι της «Tini Zabutykh Predkiv» (Σκιές των ξεχασμένων προγόνων) ένα εθνικιστικό τραγούδι για τα δεινά της Ουκρανίας στο πέρασμα των αιώνων. Όμως, έγινε γνωστό η τραγουδίστρια παραβίασε τον ουκρανικό νόμο και το 2015 ταξίδεψε στην Κριμαία από τη Ρωσία. Η συμμετοχή της ακυρώθηκε.

Στο Τορίνο δεν θα παραβρεθούν όλα τα μέλη της μπάντας: ο Vlad Kurochka, γνωστός και ως MC KylymMen, κλήθηκε να υπηρετήσει στον αμυντική δύναμη της Ουκρανίας.

Εάν η Ουκρανία κερδίσει σήμερα, θεωρητικά θα πρέπει του χρόνου να διοργανώσει τον μεγάλο διαγωνισμό τραγουδιού, αλλά με τον πόλεμο σε πλήρη εξέλιξη, αυτό το ζήτημα δεν απασχολεί κανέναν όπως είναι φυσικό. 

2019

Η ποπ σταρ Maruv κέρδισε τον εθνικό διαγωνισμό Vidbir με το τραγούδι της «Siren Song» αλλά επικρίθηκε καθώς ταξίδεψε για μία εμφάνιση στην Ρωσία με τον τότε Ουκρανό αντιπρόεδρο, Vyacheslav Kyrylenko να αναρτά στο twitter πως «Εκπρόσωπος της Ουκρανίας δεν μπορεί να είναι ένας καλλιτέχνης που κάνει περιοδεία σε επιθετικά προσκείμενη χώρα ή σχεδιάζει να το κάνει στο μέλλον.»

Η Maruv αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό λέγοντας μέσω Facebook ότι της ασκήθηκε πίεση να υπογράψει αυτό που περιέγραψε ως άδικο και υπερβολικά περιοριστικό συμβόλαιο προκειμένου να παραστεί στον διαγωνισμό.

Η δεύτερη και η τρίτη συμμετοχή αρνήθηκαν να πάρουν τη θέση της και η Ουκρανία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό, που έγινε στο Τελ Αβίβ.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: