16.5.22

Δεν λέει «Nαι» ο Ερντογάν...


...στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ...

Εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος λίγο πριν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με... το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν –μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Αλγερινό πρόεδρο–, τόνισε ότι «δεν θα πούμε "ναι" σε όσους επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία», υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες (Φινλανδία και τη Σουηδία) «δεν έχουν ξεκάθαρη στάση απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις». 

Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε τους διπλωμάτες των δύο χωρών να «μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία, προκειμένου να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει τυχόν ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. 
Σημειώνεται ότι ανώτεροι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Φινλανδίας σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Άγκυρα, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, προκειμένου να κάμψουν τις τουρκικές αντιρρήσεις για το θέμα της ένταξης. 

Η Μόσχα «θα αντιδράσει»

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μία εκ των προτέρων «απειλή», όμως η Μόσχα θα αντιδράσει σε όποια προσπάθεια εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων, οπλισμού ή πυρηνικών στα εδάφη αυτών των χωρών στο πλαίσιο της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».

Επίσημα αιτήματα από τις δύο χώρες

Στην επικύρωση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Σουηδίας προχώρησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τις διαδικασίες ένταξης της χώρας. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση της Ολομέλειας χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ή μία ακριβή ημερομηνία για την ένταξη της χώρας. στο ΝΑΤΟ.

Η κίνηση της Σουηδίας –η οποία απέχει από στρατιωτικές συμμαχίες από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων– ήρθε αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι και αυτή θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μία πολιτική απόφαση δεκαετιών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Την Κυριακή, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έσπασαν τη μακροχρόνια θέση του κόμματος ότι η Σουηδία πρέπει να είναι ουδέτερη, ανοίγοντας το δρόμο για μια σαφή πλειοψηφία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο. Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρότερα, αριστερά κόμματα αντιτίθενται.

Την ίδια στιγμή, η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.

Με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» - εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: