17.5.22

Κουβέντα για τα F-16...


Προβλέψιμος ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, όπου εμφανίστηκε με το προφίλ του «δεδομένου» συμμάχου, που έχει επιλέξει, μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς στις σχέσεις των δύο χωρών και ισχυρίστηκε η Ελλάδα έχει επιστρέψει ξανά και έχουμε μπροστά μας ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν χωρίς να κάνει μπροστά στις... κάμερες αναφορά στο ζήτημα των F-16, που η Άγκυρα θέλει να αναβαθμίσει αγοράζοντας παράλληλα νέα από τις ΗΠΑ, παρά τον κίνδυνο αλλαγής των ισορροπιών στο Αιγαίο.

Ούτε κατά τον σύντομο διάλογο πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών κεκλεισμένων των θυρών κατά τον οποίο δεν απάντησαν σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ούτε κατά την δεξίωση στον Λευκό Οίκο, με αφορμή τα 201 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε εμφατικά είτε το συγκεκριμένο ζήτημα είτε την γενικότερη στάση της Τουρκίας.

Και εξέφρασε την ελπίδα οι ένοπλες δυνάμεις να ενταχθούν σύντομα στην Πολεμική μας Αεροπορία τα αεροσκάφη F35 πριν από το τέλος της δεκαετίας αναδεικνύοντας ως θετικό το σχετικό ενδιαφέρον που έχει δείξει η εταιρεία παραγωγός των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς Lockheed Martin.

Στη εξάλεπτη αναφώνησή του στη δεξίωση αρκέστηκε να πει πως «η χώρα μας θα αναζητά πάντα την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες μας, εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις δυνάμεις και επιμένουμε πως δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» 

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό παροτρύνοντας τον Αμερικανό πρόεδρο να επιστρατεύσει την επιρροή του προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις πάντα επί τη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ επαναλαμβάνοντας πως «κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση των δύο κρατών».

Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι Ελλάδα και ΗΠΑ πρέπει να σταθούν πλάι πλάι ώστε να υπερασπιστούν την έννοια της φιλελεύθερης δημοκρατίας. 

«Να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας» θέλει ο Μπάιντεν 

Αφού ο κ. Μπάιντεν υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη σαν «ένα πολύ καλό φίλο» -με φόντο την κύρωση της κατ’ ουσίαν επ’ αόριστον ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας στην χώρα μας- επανέλαβε πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται στο απόγειο υπογραμμίζοντας πως είναι μια σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχισθεί η στενή συνεργασία και να συνεχίσει τις συνομιλίες με τον Ελληνα πρωθυπουργό και στην Ελλάδα.

Ευχαρίστησε δε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το «ηθικό κουράγιο να αποκηρύξει την επίθεση του Πούτιν, αλλά και να υποδεχθεί η χώρα μας πρόσφυγες από την Ουκρανία», ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει εξοπλισμό στη χώρα δείχνοντας την προθυμία της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο έκανε λόγο για «παραπληροφόρηση, βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και σε εγκλήματα πολέμου και μάλιστα σε βάρος παιδιών» υποστηρίζοντας πως το διακύβευμα σήμερα είναι να μην επικρατήσει ο αυταρχισμός της δημοκρατίας.

«Νομίζω πως η σημαντικότερη αποστολή μας είναι η θωράκιση της δημοκρατίας και των αξιών της ανά τον κόσμο» είπε και και ανέφερε πως η στήριξη, που απολαμβάνει διαχρονικά από την ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί για αυτόν έμπνευση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: