24.5.22

Η χαρά του Μητσοτάκη...


 Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κύλησε ομαλά. Με μια εξαίρεση. Την ακραία φρασεολογία(με «λύματα» και «βυτιοφόρα») που χρησιμοποίησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, για να χαρακτηρίσει τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία έχουν «μετακομίσει» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «χοντράδα» αυτή του παλαίμαχου στελέχους του ΠΑΣΟΚ οφείλεται... (και) σε προσωπική πικρία( ο ίδιος είχε υποστεί επίθεση το 2011 από αντιμνημονιακούς διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας), αλλά έχει και μια πολιτική διάσταση. Διότι φανερώνει πόσο δύσκολες εξακολουθούν να είναι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στους κόλπους του οποίου κυριαρχεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομο.

Φυσικά, οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες. Δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν όσα έλεγαν οι του ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΑΣΟΚ κατά την πρώτη αντιμνημονιακή περίοδο. Όμως, ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε «προοδευτική κυβέρνηση», αφήνει τον Παύλο Πολάκη ξεκαπίστρωτο να λέει ό,τι του έρχεται στο κεφάλι με το χαρακτηριστικό ύφος του κουτσαβάκη.

Τα «επεισόδια» αυτά επιβαρύνουν κι άλλο τις ήδη επιβαρυμένες σχέσεις των δύο κομμάτων, τα οποία θεωρητικά κινούνται στον ίδιο πολιτικό χώρο και διεκδικούν κοινά τμήματα ψηφοφόρων. Μα, πάνω απ’ όλα, δεν επιτρέπουν να διαμορφωθεί στοιχειώδες κλίμα συνεννόησης για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία, αν το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών την επιτρέψει.

Ένα είναι βέβαιο. Αν ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης επιτρέψουν να κυριαρχήσει τέτοιο κλίμα στις σχέσεις των κομμάτων τους, θα έχουν προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο οποίος δικαιολογημένα θα μπορεί να επικαλείται το παράδειγμα των Κακλαμάνη-Πολάκη και να λέει στους ψηφοφόρους: «Αυτοί θα φτιάξουν την προοδευτική κυβέρνηση;». Και δεν θα έχει άδικο…

Γιωργος Καρελιας (news247.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: