25.5.22

Σενάρια ανασχηματισμού με το βλέμμα στις κάλπες...


Ανοιχτό κρατούν το παράθυρο του ανασχηματισμού οι ένοικοι του Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από το Νταβός, θα αξιολογήσει τις σχετικές εισηγήσεις... των συνεργατών του. Δεν αποκλείεται μάλιστα το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής να πραγματοποιηθεί με νέα σύνθεση. Συνομιλητές δε του Κ. Μητσοτάκη εκτιμούν πως το σενάριο της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία το φθινόπωρο παραμένει ενεργό, σε αντιδιαστολή με τις δημόσιες διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Η έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα σηματοδοτήσει τις πρωθυπουργικές προθέσεις για τον χρόνο της διεξαγωγής των εκλογών, όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν τις κυβερνητικές διεργασίες. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει το σενάριο των μετακινήσεων/αντικαταστάσεων ενός περιορισμένου αριθμού υπουργών ώστε να διατηρηθούν οι εσωτερικές ισορροπίες. Υπό αυτό το πρίσμα, θα δρομολογηθούν ευρείες αλλαγές στο επίπεδο των υφυπουργών με την αξιοποίηση βουλευτών που προέρχονται από περιοχές με χαμηλή δημοσκοπική καταγραφή της Ν.Δ. Γαλάζιες πηγές εστιάζουν δε στην αναγκαιότητα της συρρίκνωσης του χάσματος ανάμεσα στους βουλευτές και στα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. που ενυπάρχει από την πρώτη ημέρα της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης. Η ανωτέρω εκδοχή τροφοδοτεί τη συζήτηση περί εκλογών στις αρχές φθινοπώρου, καθώς ήδη από κύκλους του Μαξίμου έχουν διακινηθεί και συγκεκριμένες ημερομηνίες, όπως η 2 Οκτωβρίου.

Περιοδείες με το βλέμμα στη φθινοπωρινή(;) κάλπη

Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης προγραμματίζει περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η Ροδόπη, τα Γιάννενα κ.α. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα έχει και συναντήσεις με πολίτες σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου ώστε να λειτουργήσουν και ως επικοινωνιακό αντίβαρο στις επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε πόλεις και λαϊκές συνοικίες. Επισκέψεις θα πραγματοποιήσουν και οι πιο προβεβλημένοι υπουργοί με σκοπό -όπως αναφέρουν από το Μαξίμου- να επικοινωνήσουν το κυβερνητικό έργο.

Οι θιασώτες της φθινοπωρινής κάλπης στο κυβερνητικό στρατόπεδο σηκώνουν τη σημαία που αφορά το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας (από 20 Αυγούστου), «που αυτομάτως δίνει ένα μήνυμα ελπίδας και προοπτικής στον ελληνικό λαό». Οι καλοί γνώστες του γαλάζιου παρασκηνίου έχουν, ωστόσο, αντίστροφη ανάγνωση. Επικαλούμενοι τις χθεσινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα περί έλλειψης δημοσιονομικών περιθωρίων, σε συνδυασμό με τις προτροπές της Κομισιόν για φρένο στις ελληνικές δαπάνες, εκτιμούν πως ο Κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει διέξοδο στη φθινοπωρινή κάλπη. Προειδοποιούν μάλιστα για το γεγονός ότι «ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών με δεδομένο ότι είμαστε μακριά από την εκκίνηση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο ουκρανικό μέτωπο».

Το σενάριο των δομικών αλλαγών και της εξάντλησης της τετραετίας  

Αντίθετα, πιθανές δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα εκπέμψουν το στίγμα της εξάντλησης της τετραετίας και ίσως ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο (τέλος καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου). Κύκλοι της κυβέρνησης αφήνουν να διαρρεύσει ότι εντός του πρωθυπουργικού πυρήνα υπάρχει η σκέψη να οριστεί υπουργός που θα είναι υπεύθυνος συντονισμού για τα έργα του ταμείου ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα απευθύνεται στη στέγαση των νέων. Στους κόλπους της κυβέρνησης, άλλωστε, επικρατεί διαρκής προβληματισμός για τη χαμηλή δημοσκοπική απήχηση στις ηλικίες 18-30 ετών.

Η ΔΑΠ πανηγυρίζει... μόνη της

Τέλος, στις τάξεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συνεχίζεται το πανηγυρικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις αναγνώρισαν την πρωτιά τής Πανσπουδαστικής στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές. Η γαλάζια φοιτητική παράταξη -με χθεσινή της ανακοίνωση- ισχυρίζεται πως πέτυχε την 34η νίκη της στις κάλπες και ότι στο πλαίσιο διευρυμένης συνάντησης μεταξύ του γενικού διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Μπρατάκου, του προέδρου της ΟΝΝΕΔ και γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Παύλου Μαρινάκη «το κλίμα ήταν εορταστικό και όλοι ανέφεραν ότι πρόκειται για νίκη ιδεών και προόδου μέσα στα πανεπιστήμια κόντρα στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης». Υπενθυμίζεται ότι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε κάνει λόγο για νίκη της ΔΑΠ.

Μαθήματα ολιστικής ζωής από τους αιθέρες
Έντονες αντιδράσεις πυροδοτεί η επιστροφή Μητσοτάκη -μέσα σε διάστημα λίγων ημερών- στις ΗΠΑ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να μιλήσει στο Boston College 

Δείγματα... ολιστικής ζωής φέρεται να έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε συνθήκες συμπίεσης εισοδημάτων αποκαλύπτεται ότι η επιστροφή του στις ΗΠΑ -λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή του σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο- για μιλήσει στο Boston College και να παρακολουθήσει αγώνα του ΝΒΑ έγινε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Σύμφωνα με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας FlightAware, που παρέχει δεδομένα και προϊόντα παρακολούθησης πτήσεων σε πραγματικό χρόνο, ο Κ. Μητσοτάκης πέταξε από την Ελευσίνα στη Βοστώνη με το κυβερνητικό αεροσκάφος Hellenic Air Force 352B. Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, απογειώθηκε την Κυριακή στις 11.45 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στη Βοστώνη έπειτα από 9 ώρες και 38 λεπτά. Την Τρίτη, στις 6:35 ώρα Ελλάδας, αναχώρησε με προορισμό την Ελβετία, καθώς ο πρωθυπουργός συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Ηλιόπουλος: Αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε για την «ολιστική ζωή»

«Αφού ο κ. Μητσοτάκης είπε στους νέους ότι δεν έχει σημασία ότι δεν έχουν λεφτά, αποκαλύπτεται τι ακριβώς εννοούσε για την “ολιστική ζωή” που έχει στο μυαλό του» τόνισε, σ’ αυτό το φόντο, ο Νάσος Ηλιόπουλος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι «ο μέσος  Έλληνας δεν μπορεί να βγάλει τον μήνα και ο κ. Μητσοτάκης παίρνει το κρατικό αεροσκάφος τρεις μέρες μετά την επιστροφή του από το επίσημο ταξίδι του στις ΗΠΑ για να ξαναπάει ιδιωτικά στη Βοστώνη και, μεταξύ άλλων, να δει τελικό NBA σε θέσεις που κοστίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ». Και, όπως κατέληξε με νόημα, «του υποσχόμαστε ότι πολύ σύντομα θα τον απαλλάξουμε από το άγχος να γεμίζει τις μέρες του ανάμεσα στις εκδρομές του».

Αργά το βράδυ κι ενώ οι αντιδράσεις στο Διαδίκτυο οξύνονταν, πηγές της Ν.Δ. άφηναν να διαρρεύσει ότι ο Κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να μιλήσει στην τελετή αποφοίτησης με την πρωθυπουργική ιδιότητά του, όχι ως ιδιώτης. Επιχειρώντας δε να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον κρότο των αντιδράσεων επισήμαιναν ότι «η χυδαιότητα έχει γίνει πλέον ο μοναδικός τρόπος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος, η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ότι θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη με αφορμή τη σύνταξη και τη διακίνηση ενός πλαστού εγγράφου για την κάλυψη της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Boston College...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: