26.5.22

«Μασάζ» Μακρόν σε Ερντογάν...


...για να κάνει πίσω στο θέμα του ΝΑΤΟ...

Συνεχίζεται η εκστρατεία πειθούς του Ερντογάν απ' τη Δύση προκειμένου να κάνει πίσω στο διαφαινόμενο βέτο σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Για το... θέμα αυτό, αλλά και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συζήτησε σήμερα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Μακρόν και Ερντογάν διήρκεσε μια ώρα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι επείγει η κατάπαυση του πυρός και η εφαρμογή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ουκρανία. 


Συμφώνησαν επίσης ότι θα πρέπει να καταστεί εφικτή η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία. 

Ως προς την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει σεβαστή η επιλογή προσχώρησης των δυο κρατών, που υιοθετήθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες και εξέφρασε την επιθυμία να επιλυθεί το ζήτημα το ταχύτερο δυνατό.

Η Άγκυρα διαμήνυσε χθες, Τετάρτη, κατά τις συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες των δύο σκανδιναβικών χωρών, ότι δεν θα συναινέσει στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού εάν δεν δει πρώτα «συγκεκριμένα μέτρα» από πλευράς τους για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες της όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας.

Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες, ιδίως τη Σουηδία, που φιλοξενεί μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξορίστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε αυτονομιστές Κούρδους αντάρτες του PKK, του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και σε οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορεί πως ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Αξιώνει από το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη να προχωρήσουν άμεσα σε «συγκεκριμένα μέτρα» για την «παρουσία σε οργανωτικό, χρηματοδοτικό και μιντιακό επίπεδο των τρομοκρατικών οργανώσεων», σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και στενό συνεργάτη του προέδρου Ερντογάν.

Κατανόηση εξέφρασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας  του ΝΑΤΟ είπε σήμερα ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Άγκυρα είναι ένας «πολύ σημαντικός» σύμμαχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

«Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ένα πρόβλημα, πρέπει να το λύσεις. Πάντα έτσι γινόταν», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε ισπανικά ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας το βέτο της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία.
«Κανείς δεν έχει υποστεί τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις όσο η Τουρκία», επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι δηλώσεις του έγιναν ενόψει της επίσκεψής του στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, όπου θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «στόχος μου παραμένει η ταχεία ενταξιακή διαδικασία (για τη Σουηδία και τη Φινλανδία). Αλλά χρειάζεται και οι τριάντα σύμμαχοι να συμφωνούν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: