19.5.22

Πώς αξιολογεί την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ...


Επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναμένει η αξιωματική αντιπολίτευση. Κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει στην Αθήνα χωρίς να έχει αποσπάσει κάποια ουσιαστική δέσμευση από τον αμερικανικό παράγοντα για τα εθνικά μας συμφέροντα την ώρα που η... Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της σε σχέση με τις ΗΠΑ και εντείνει την επιθετικότητά της.

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν πως από την αμερικανική κυβέρνηση δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για το θέμα της πώλησης 40 αεροσκαφών F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 από την Τουρκία, δεν υπήρξε καταδίκη της επιθετικότητας τη γείτονος σε ό,τι αφορά τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις και επιπλέον δεν ορίστηκαν προϋποθέσεις για ενσωμάτωσή της στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Κάτι που σύμφωνα με την Κουμουνδούρου οφείλεται στην εφαρμογή από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης του δόγματος του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου.

Ενός συμμάχου που όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σε αντάλλαγμα για όλες τις πρωτοφανείς παραχωρήσεις στις οποίες προέβη, επιζητεί επιδοκιμασία αντί να διεκδικεί δεσμεύσεις υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού».

Την ίδια ώρα κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως ενώ η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση είναι αυτονόητα θετικό γεγονός, δεν μπορεί να αντισταθμίσει την απουσία χειροπιαστών αποτελεσμάτων στους τομείς που αφορούν τα συμφέροντά της Ελλάδας και μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας και ευρύτερων γεωπολιτικών ανακατατάξεων.

Σε ό,τι αφορά την αγορά αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα η Κουμουνδούρου αναγνωρίζει πως πρόκειται για ένα “ισχυρό όπλο” ωστόσο θεωρεί αδιανόητο ότι επειδή ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να αποτρέψει την πώληση των F 16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία να προχωρήσει ως αντιστάθμισμα σε νέα αγορά ύψους 4 δισεκατομμυρίων για τα F 35. Επισημαίνει δε πως σε ενάμιση μόλις χρόνο η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε πάνω από 10 δισ. εξοπλιστικά προγράμματα και θέτει το ερώτημα εάν αυτό είναι κάτι που αντέχει η χώρα μας δημοσιονομικά.

Σημειώνει δε πως οι αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν αποφασίζονται μόνο από έναν ή τους συνεργάτες του αλλά έπειτα από ενδελεχή μελέτη και έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: