23.5.22

Ασκήσεις ανασχηματισμού...


Φουντώνουν, παράλληλα με τα εκλογικά σενάρια, και οι συζητήσεις για τον ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός φέρεται ήδη να εξετάζει τις σχετικές εισηγήσεις... τμήματος των συνεργατών του. Γαλάζιες πηγές αναφέρουν ότι, αν οι κάλπες στηθούν το φθινόπωρο, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν μέχρι τις αρχές Ιουνίου και θα είναι «διορθωτικού χαρακτήρα». Στην περίπτωση ωστόσο που ο πρωθυπουργός εμείνει στην εξάντληση της τετραετίας, όπως διαβεβαίωσε προχθές ο Γιάννης Οικονόμου, θα δρομολογηθούν ευρύτερες αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο.  Όπως εκτιμούν γαλάζιοι αξιωματούχοι, θα αξιοποιηθούν σε υπουργικές θέσεις βουλευτές από περιοχές «όπου η Ν.Δ. καταγράφει χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά». Υπενθυμίζεται ότι σενάρια ανασχηματισμού κυκλοφορούσαν και λίγο πριν το Πάσχα. Δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ωστόσο, παρά τις «κόκκινες κάρτες» που -σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ- έβγαζε ο πρωθυπουργός σε συγκεκριμένους υπουργούς (Γεωργιάδης, Πέτσας).

Ανεξαρτήτως της εκδοχής που θα προκριθεί, ο επόμενος ανασχηματισμός θα ανταποκρίνεται στον στόχο της διεύρυνσης προς το πολιτικό Κέντρο. Σχετικά σήματα απέστειλε ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ (σε συζήτηση με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγνάτιος) αναφέροντας ότι είναι πολύ σημαντικό για τον ίδιο να κυβερνάει από το Κέντρο. «Έχουμε μεγάλη αγάπη για τις αρχές μας, αλλά η έμφαση στο Κέντρο είναι μία λύση στο να αντιμετωπίσουμε την ακραία πόλωση» είπε χαρακτηριστικά. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την κινητικότητα που εκδηλώθηκε στις κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.  Όπως εκτιμούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, «οι κεντρογενείς ψηφοφόροι -που πλήττονται οικονομικά- ίσως παρακολούθησαν με ενδιαφέρον αυτές τις διαδικασίες στην αντιπολίτευση, ασχέτως αν δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να ψηφίσουν». Σ’ αυτό το φόντο, επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να παρουσιάσει ένα ελκυστικό αφήγημα προς τον μεσαίο χώρο, που «μας έδωσε την αυτοδυναμία το 2019».

Μετά τον Σαμαρά, αγωνία για την επανεμφάνιση Καραμανλή

Οι παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός, όταν αποφασίσει, θα κληθεί να τηρήσει τις ισορροπίες με όλες τις «φυλές» της Ν.Δ. Το μανιφέστο του Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο -και το χειροκρότημα που προκάλεσε- ερμηνεύτηκε ως μήνυμα δυσαρέσκειας του βαθέος κόμματος για την πριμοδότηση στελεχών με εκσυγχρονιστικά γαλόνια στην κυβερνητική μηχανή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η αγωνία των ενοίκων του Μαξίμου εστιάζει και στην επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή. Ο πρώην πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη στη δίνη μεγάλων αλλαγών» το απόγευμα της Τετάρτης 1 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Παράγοντες της Ν.Δ. εικάζουν πως οι κεραίες στο μητσοτακικό μπλοκ θα είναι τεντωμένες.  Όπως επισημαίνουν με σαρκαστική διάθεση, το τελευταίο που θα ήθελε το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι να υπάρξουν αιχμές -για την ενεργειακή και εξωτερική πολιτική- και από άλλον έναν πρώην πρωθυπουργό της παράταξης.

Δεξιά κινητικότητα

Οι υπέρμαχοι του σαμαρικού δόγματος «ότι δεν υπάρχει Κεντροδεξιά χωρίς τη Δεξιά» προειδοποιούν και για την κινητικότητα που διαπιστώνεται στα δεξιά της Ν.Δ. Υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να επιστρέψει στις ρίζες του και να σφραγίσει τις διαρροές προς πάσα κατεύθυνση. Προειδοποιούν μάλιστα ήδη για τις προσπάθειες διεμβολισμού της γαλάζιας βάσης από την τριάδα Τζήμερου-Μπογδάνου-Κρανιδιώτη, που ένωσαν τις δυνάμεις τους. «Δεν νοείται συντηρητικός ούτε φιλελεύθερος σήμερα να ψηφίζει μια Νέα Δημοκρατία που σε οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά ζητήματα έχει γίνει κεντροαριστερό κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπογδάνος νεύοντας προς τη γαλάζια εκλογική βάση...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: