16.5.22

Τα δύσκολα είναι μπροστά...


Ο στόχος επιτεύχθηκε απόλυτα. Ο πρόεδρος και η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξελέγησαν από μια ευρύτατη κομματική βάση, καθώς δίπλα στα παλιά μέλη του κόμματος προστέθηκαν και δεκάδες χιλιάδες νέα που προσήλθαν στις χθεσινές εκλογικές διαδικασίες.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το... συνέδριο και την εκλογή ηγεσίας σημείωσε μια εντυπωσιακή επιτυχία, ολοκλήρωσε τον πολιτικό-προγραμματικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του, έκλεισε το κεφάλαιο της εσωστρέφειας με τις πλέον δημοκρατικές διαδικασίες και είναι πια έτοιμο να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον στόχο της πολιτικής αλλαγής.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι οι εκλογές θα γίνουν σε έναν χρόνο, αλλά κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει -σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν βρίσκεται- ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα και ότι η χώρα ήδη βρίσκεται σε μια άτυπη αλλά ουσιαστική προεκλογική περίοδο.

Κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει βαρύ φορτίο μπροστά του αλλά και το πιο πρόσφορο έδαφος να δοκιμάσει στην πράξη, να προβάλει και να εδραιώσει στην κοινωνία τη νέα φυσιογνωμία του.

Κατ' αρχάς είναι υποχρεωμένος πολύ γρήγορα -καθώς δεν υπάρχει χρόνος να πράξει διαφορετικά- να ενσωματώσει στις τάξεις του τα νέα μέλη και να τα εντάξει στην πολιτική δραστηριότητά του. Πρόκειται για μια παράλληλη αλλά ουσιαστική -θα λέγαμε καθοριστική- διαδικασία, για να μπορέσει να πετύχει τον πολιτικό στόχο του, όπως τον προσδιόρισε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας: να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επικείμενες εκλογές.

Για να το πετύχει πρέπει να κερδίσει με την πολιτική του την απαραίτητη μάζα των ψηφοφόρων, αλλά και να δημιουργήσει ευρύτερα στην κοινωνία την αίσθηση ότι θα είναι η αυριανή κυβέρνηση. Αυτό δεν είναι εύκολο, καθώς ναι μεν η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση διαρκούς φθοράς, αλλά αυτή η φθορά από αρνητική τοποθέτηση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική της Ν.Δ. πρέπει να μετατραπεί σε θετική υποστήριξη της πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι προαναφερόμενοι στόχοι δεν θα συναντήσουν μόνο την αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και τον λυσσαλέο πόλεμο ισχυρότατων κέντρων εξουσίας που αισθάνονται την πολιτική αλλαγή ως μέγιστη απειλή στα συμφέροντά τους. Κατά συνέπεια τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: