26.5.22

Εμεινε με το χειροκρότημα...


Δύο ημέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν («δεν υπάρχει πια για μένα ο Μητσοτάκης») ο πρωθυπουργός επιχείρησε να... σηκώσει το γάντι στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Aν ο Πρόεδρος Ερντογάν νομίζει πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα εκθέτω στο διεθνές κοινό πως η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προβληματισμός εντούτοις για την τακτική των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι έντονος στους κόλπους της κυβέρνησης. Κυβερνητικά στελέχη, σ’ αυτό το φόντο, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την αποδυνάμωση του επικοινωνιακού αφηγήματος για το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη. Προεξοφλούν μάλιστα ότι το αντιπολιτευτικό τόξο θα εντείνει την αμφισβήτησή του για τα οφέλη αυτής της επίσκεψης από τη στιγμή που η ρητορική όξυνση του Τούρκου Προέδρου συνδυάζεται με τις προκλητικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στην Αλεξανδρούπολη. Αίσθηση προκάλεσε δε και ο πρωθυπουργικός αιφνιδιασμός για τη στάση του Ερντογάν.

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι νόμιζε πως η πρόσφατη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη πήγε καλά, «αλλά έναν μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά». Χθες, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον  Έλληνα ομόλογό του (αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία) Κώστα Φραγκογιάννη. Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην  Άγκυρα στις 24 Ιουνίου.

Η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου στις 12.30.

Ανέσυρε την καραμέλα του λαϊκισμού

Πρόδηλη ήταν η προσπάθεια του πρωθυπουργού, στην ίδια συζήτηση, να δυσφημήσει την προηγούμενη κυβέρνηση. Για πολλοστή φορά ισχυρίστηκε πως η Ν.Δ. πολέμησε τον λαϊκισμό γιατί απέδειξε ότι μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ καλύτερα. Λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο, μετά την προτροπή του προς τους νέους να δουν τη ζωή πιο ολιστικά, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι οι μισθοί είναι ακόμη χαμηλοί στην Ελλάδα και πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λέμε στους νέους μας ότι θα ζήσουν χειρότερη ζωή από τους γονείς τους. Υποστήριξε μάλιστα ότι στην τριετία της γαλάζιας διακυβέρνησης μειώθηκε η ανεργία, στη σκιά των πρόσφατων στοιχείων που αποτυπώνουν ότι η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία νέων στην Ευρώπη.

Έλεγχος στο Διαδίκτυο με πρόσχημα την τοξικότητα

Συνεργασία με μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προανήγγειλε ο Μητσοτάκης για να ελέγξει τον διαδικτυακό διάλογο στο όνομα της καταπολέμησης της τοξικότητας

Αποκαλυπτικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αναφορικά με τις προθέσεις του να ελέγξει και τον διαδικτυακό διάλογο στο όνομα της καταπολέμησης της τοξικότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη «να δούμε τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνουμε στην πολιτική αντιπαράθεση στη δημόσια σφαίρα. Πώς θα μειώσουμε την τοξικότητα».  

Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στη ρύθμιση του ψηφιακού οικοσυστήματος, αλλά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να συνεργαστούμε και με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να διασφαλίσουμε ότι η ρητορική μίσους και η διαστρέβλωση, η παραπληροφόρηση δεν θα καθίστανται τμήμα του διαδικτυακού διαλόγου. Γιατί, δυστυχώς, αυτό είναι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της κριτικής που άσκησε για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου η επίτροπος Διαφάνειας και Αξιών Βιέρα Γιούροβα στη συνάντησή της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Σημειώνεται ότι και πρόσφατα ο Κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από το βήμα του Κογκρέσου ότι πρέπει να μετασχηματιστούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι λιγότερο διαβρωτικά.  

Ήδη, άλλωστε, από τον Μάρτιο του 2021 -σε κοινοβουλευτική συζήτηση- είχε θέσει στο στόχαστρο τα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, πως δημιουργούν στεγανά έντασης τα οποία ανατροφοδοτούν τα στερεότυπα τα οποία ήδη έχουν από τη μία και από την άλλη πλευρά. «Κι αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία μας, είναι κακό για το επίπεδο του διαλόγου μας» ήταν οι πιο εμφατικές αναφορές του...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: