18.5.22

Εξοπλισμοί και πατριωτισμός...


Πόσο μας στοίχισε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ; Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ την ημέρα. Από πού βγαίνει αυτό το ποσόν; Από τη δημόσια τοποθέτησή του -που θα διατυπωθεί και με επίσημο αίτημα- να αγοράσει η Ελλάδα μια μοίρα αεροσκαφών F-35, το κόστος των οποίων θα φτάσει, αν δεν ξεπεράσει, τα... 3,5 δισ. ευρώ.

Πολύ ακριβά κοστίζει η ελληνοαμερικανική φιλία και ακόμη ακριβότερα η κυβέρνηση που την υπηρετεί με αυτό τον τρόπο. Πόσο μας κοστίζει το αμυντικό δόγμα Μητσοτάκη; Πάνω από 11 δισ. ευρώ, αν στα 3,5 δισ. των F-35 προσθέσουμε τα 5 που θα κοστίσουν οι γαλλικές φρεγάτες Belharra και τα περίπου 3 δισ. που θα πληρώσουμε για τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale.

Πολύ ακριβή αποδεικνύεται η φιλία των Γάλλων και των Αμερικανών και ακόμη ακριβότερη η παρούσα κυβέρνηση με την... αξιοπιστία που την επιδιώκει και την υπηρετεί.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ισχυρίζονται πως όλα αυτά τα τεράστια έξοδα γίνονται για την άμυνα της χώρας. Για να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την εθνική ανεξαρτησία μας και την εδαφική ακεραιότητά μας από την τουρκική επιβουλή. Πρόκειται για μύθο. Και αυτό για τους εξής απλούς λόγους.

Η Τουρκία είναι μια περιφερειακή υπερδύναμη με ανοικτά μέτωπα στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, στη ΝΑ Μεσόγειο. Το στρατιωτικό δόγμα της είναι απείρως ευρύτερο από το δικό μας και φυσικά εντελώς διαφορετικό, καθώς η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις σε βάρος άλλων χωρών, δεν είναι ούτε επιθετική ούτε αναθεωρητική δύναμη.

Η Τουρκία θέλει τα όπλα για εντελώς άλλους σκοπούς από τους δικούς μας. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να την ανταγωνιστούμε σε έναν κυνήγι εξοπλισμών.

Το κάνουμε όμως. Το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για ποιο λόγο; Γιατί αυτά που αγοράζουμε δεν τα αγοράζουμε μόνο για τις δικές μας ανάγκες, αλλά κυρίως για τις ανάγκες των... συμμάχων που μας τα πουλάνε.

Οι οποίοι όμως δεν μας πουλάνε μόνο όπλα, αλλά μαζί με τις συμφωνίες για τα όπλα μάς «δένουν» και με συμμαχίες που υπηρετούν τα δικά τους άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και βρίσκεται σε αντιδιαστολή με κάθε έννοια πατριωτισμού...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: