24.5.22

Τα υπέρ και τα κατά των επιλογών πριν από τις κάλπες...


Στην «πρέσα» βρίσκονται αρκετοί υπουργοί εξαιτίας της εντονότατης φημολογίας που έχει αναπτυχθεί  τα τελευταία εικοσιτετράωρα περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Ο...  πρωθυπουργός δεν έχει καταλήξει ακόμα στο εύρος και τον χρόνο του ανασχηματισμού και κρατά στο συρτάρι του τις δύο εισηγήσεις που έχει λάβει.

Η πρώτη εισήγηση αφορά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να λαμβάνουν χώρα άμεσα εντός του μήνα και η δεύτερη εισήγηση – η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι και η επικρατέστερη αυτή την στιγμή – θέλει οι κυβερνητικές αλλαγές να λαμβάνουν χώρα μετά το καλοκαίρι. Όσοι εισηγούνται πως οι αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης θα πρέπει να γίνουν άμεσα, επιχειρηματολογούν πως σε αυτή την περίπτωση θα κλείσουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα δοθεί ισχυρό μήνυμα για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και της τετραετίας. Επίσης, θα διορθωθούν άμεσα οι αρρυθμίες που έχουν παρατηρηθεί στο κυβερνητικό σχήμα σε επίπεδο προσώπων.

Με λίγα λόγια, ένας ευρύς και δομικός  ανασχηματισμός θα απομακρύνει την εκλογολογία, ωστόσο αν τελικά γίνουν μόνο διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα φουντώσουν ξανά τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο.

Στην αντίπερα όχθη, όσοι εισηγούνται οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο θεωρούν πως υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια και πως αυτή την στιγμή δεν πρέπει να διαταχθεί ο ρυθμός της κυβέρνηση που δείχνει να ανακάμπτει δημοσκοπικά μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Οι εξ απορρήτων συνεργάτες του πρωθυπουργού κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους τόσο για το εύρος όσο και για το χρόνο των ανακοινώσεων.

Ωστόσο άνθρωποι από το ευρύτερο περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνουν με νόημα πως «πάντοτε ένας ανασχηματισμός δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση από όσα λύνει, δεδομένου ότι όποιες κι αν είναι οι αλλαγές τα πρόσωπα που τελικά θα δυσαρεστηθούν από αυτές θα είναι διπλάσια από τα πρόσωπα που θα ικανοποιηθούν».

Εκ των πραγμάτων, το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία, την Παρασκευή το πρωί θα δείξει σε έναν βαθμό τις προθέσεις του πρωθυπουργού.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη δουλειά της. Αυτό ισχύει και για τις εκλογές και για τον ανασχηματισμό».

Απέρριψε δε τις υποψίες ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα την Πέμπτη, μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό, επικαλούμενος ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο...

Αννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: