21.5.22

Ενωτικό κλίμα στο συνέδριο...


 

Παπανδρέου: Ανατροπή σκηνικού.
Βενιζέλος: Θετικά δείγματα.
Λοβέρδος: Υπερδιπλασιάζουμε δυνάμεις.
Σκανδαλίδης: «Σαν ηφαίστειο...».
Καρχιμάκης: Όχι με τη δεξιά.
Κατρίνης: Σε ρόλο πρωταγωνιστή...

Με ομιλίες των πρώην προέδρων, κορυφαίων στελεχών, βουλευτών και στελεχών του κόμματος συνεχίζεται το Σάββατο η δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο.

Το... κεντρικό συμπέρασμα των παρεμβάσεων όλων είναι η ενωτική διάθεση και η συμφωνία στη γραμμή της πολιτικής αυτονομίας, απουσιάζουν οι αιχμές, ενώ διάχυτη είναι η αισιοδοξία για την ενίσχυση των δυνάμεων του κόμματος.

Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας για τα νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής , παρατηρείται έντονη κινητικότητα και «μάχη» στους διαδρόμους για την εξασφάλιση υποστήριξης και ψήφων από τους συνέδρους. Η δευτερολογία του προέδρου, Νίκου Ανδρουλάκη είναι προγραμματισμένη για λίγο πριν το κλείσιμο των εργασιών το μεσημέρι της Κυριακής. 


Παπανδρέου: Ανατροπή σκηνικού

Πιο αναλυτικά, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μια νέα  ελπιδοφόρα φάση για το Κίνημα, το οποίο στέλνει μέσω του συνεδρίου μήνυμα ηχηρής παρουσίας. Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδιέξοδο» το δίλημμα «με ποιον θα πάτε και ποιον θα αφήσετε», στο οποίο «επιμένουν να μας εγκλωβίζουν» και πρότεινε από την πλευρά του, να δείξει το ΠΑΣΟΚ ότι «υπάρχει άλλος δρόμος». Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, το πραγματικό στοίχημα είναι «που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν», ενώ ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να αγωνιστεί για να ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό και -όπως είπε- η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.  Παράλληλα, πρότεινε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο ένα ετήσιο συνέδριο για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και των γυναικών στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, η οποία είχε αγωνιστεί για το εν λόγω κοινωνικό ζήτημα.   

Βενιζέλος: Θετικά δείγματα
  
Την ικανοποιησή του για τα «πρώτα θετικά δείγματα γραφής» εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και για τις «ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις «που δείχνουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της παράταξης».

Ο κ. Βενιζέλος, στην πρώτη του παρουσία σε κομματική εκδήλωση μετά το 2019, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην ηγετική ομάδα που θα εκλεγεί από το συνέδριο, τονίζοντας ότι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛΛ θα κάνει τις σταθμίσεις της και θα συνθέσει το αφήγημα της παράταξης που θα προταθεί ως το εθνικό αφήγημα της επόμενης περιόδου. Κλείνοντας, ευχήθηκε η παράταξη «να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας».

Λοβέρδος: Υπερδιπλασιάζουμε δυνάμεις

Κοντά στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος υπενθύμισε ότι είχε θέσει ως εφικτό αυτό τον στόχο κατά την εσωκομματική προεκλογική περίοδο.  Ο κ.Λοβέρδος χαρακτήρισε τις επόμενες εθνικές εκλογές «ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ, που δεν πρέπει να χαθεί», και εξέφρασε την πλήρη στήριξη και διαθεσιμότητά του στον αγώνα για την αναγέννηση της παράταξης.   


Σκανδαλίδης: «Σαν ηφαίστειο...»

Με έναν στίχο της Λίνας Νικολακοπούλου από το τραγούδι της Άλκηστης Πρωτοψάλτη έκλεισε την ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης, προκειμένου να περιγράψει την πρόβλεψή του για την μελλοντική πορεία του ΠΑΣΟΚ. «Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη διαδρομή μισού αιώνα της παράταξης από την πρώτη της ημέρα μέχρι σήμερα. Φεύγοντας από εδώ χθες ένιωσα την ανάγκη αυθόρμητα να τραγουδήσω: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό» Και ύστερα με ρωτάτε αν θα νικήσουμε. Αναγέννηση τώρα και παντού και νίκη χωρίς ταβάνι στις ερχόμενες εκλογές», δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης

Κατρίνης: Σε ρόλο πρωταγωνιστή 

Για επιστροφή του ΠΑΣΟΚ σε ρόλο πρωταγωνιστή, μίλησε ο Μιχάλης Κατρίνης.  «Με τη δύναμη των συμβόλων και της ιστορικής προσφοράς του, που όλα αυτά τα χρόνια παραμένουν ζωντανά στη ψυχή και την καρδιά των δημοκρατικών πολιτών. Με νέα, φρέσκα πρόσωπα. Με σύγχρονες προγραμματικές προτάσεις», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και έθεσε ως επόμενο μεγάλο στόχο τη διαμόρφωση της νέας προγραμματικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ, «που θα ενώσει τους δημοκρατικούς πολίτες και τις δημιουργικές δυνάμεις».

Αργύρης: Ανανεωμένα ψηφοδέλτια

Κατά 60% ανανεωμένα σε πρόσωπα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο θα είναι τα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφοδελτίων Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος συμπλήρωσε ότι θα λάβουν μέρος νέοι κάτω των 40 ετών κατά 30%. «Στα ψηφοδέλτια θέλουμε φρεσκάδα, σύγκρουση με απαρχαιωμένες συνταγές θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά να φύγουμε από τα στερεότυπα της επιλογής φίλων ή κολλητών, να επιλέξουμε ανθρώπους επαρκείς για να εκπροσωπήσουν τους πολίτες», σημείωσε ο κ. Αργύρης.

Σπυρόπουλος: Δεν έκλεισε ο κύκλος μας

«Το ΠΑΣΟΚ δεν έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο ούτε θα γίνει συμπλήρωμα», τόνισε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες- θα προταθεί για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. «Δεν συμβιβαζόμαστε με ένα μικρό και διαχειρίσιμο ΠΑΣΟΚ. Είμαστε το κοινωνικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ», κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι ηττήθηκε το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκαλάκης: Να αποφασίσει η βάση

Να τεθεί σε δημοψήφισμα στη βάση του κόμματος η όποια απόφαση για συμμετοχή του κόμματος σε κυβέρνηση πρότεινε ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Ο πρώην γραμματέας και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η όποια μετεκλογική μας απόφαση δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση του αρχηγού, της κοινοβουλευτικής ομάδας ή της κεντρικής επιτροπής, αλλά επιβάλλεται να τεθεί στην κρίση του συνόλου των μελών». Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι το διακύβευμα μετά τις επόμενες εκλογές «δεν είναι απλά να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά από ποιους θα κυβερνηθεί και αν θα κυβερνηθεί επ' ωφελεία του λαού ή των ολιγοπωλίων». Και στο ίδιο μήκος κύματος ξεκαθάρισε λέγοντας ότι «όποιος έχει στο μυαλό του την επανάληψη του σκηνικού του 2011 ή του 2012, δεν προσφέρει υπηρεσίες ούτε στο χώρο, ούτε στη χώρα», καθώς «η μόνη πολιτικά νομιμοποιημένη κυβέρνηση είναι αυτή που προκύπτει με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας, κοινοβουλευτικής ισοδυναμίας των εταίρων και προγραμματικής σύγκλισης κι όχι αυτή που βασίζεται στις αλχημείες του εκλογικού νόμου και στην παρασκηνιακή νομή της εξουσίας».

Καρχιμάκης: Όχι με τη δεξιά

Να αποκλειστεί η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ ζήτησε ο Μιχάλης Καρχιμάκης. «Να πάμε προς προοδευτική κατεύθυνση, να αποκλείσουμε ότι δεν θα πάμε με τη δεξιά», ανέφερε και τάχθηκε υπέρ της επανακατάκτησης της ηγεμονικής πλειοψηφίας του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο μέσω της σύγκρουσης με τον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο

Σαλαγιάννης: Προς συμφωνία για τα χρέη

Πολύ κοντά σε συμφωνία με τις τράπεζες για το θέμα των χρεών του βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον γενικό του διευθυντή, Νίκο Σαλαγιάννη.  Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Σαλαγιάννης γνωστοποίησε ότι η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται «στο τέλος μιας διαδικασίας σοβαρής συζήτησης με τις τράπεζες, προκειμένου να καταλήξουμε  σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για τα δάνειά μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: