23.5.22

Ανησυχία...


Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται πως περνάει η πανδημία του κορωνοϊού μετά την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), απαντώντας σε ερωτήσεις την Κυριακή, δήλωσε ότι θα προβεί στη σύσταση για τα προγράμματα εμβολιασμού, σε μια αξιολόγηση κινδύνου που θα δημοσιευθεί σήμερα.

Χθες ο... Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπαίντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ποια εμβόλια μπορεί να είναι διαθέσιμα για την προστασία των ανθρώπων από την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας ότι «όλοι» πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο.

«Δεν μου έχουν πει ακόμη ποιο είναι το επίπεδο έκθεσης, αλλά είναι κάτι για το οποίο όλοι θα πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο Μπάιντεν  από τη Νότια Κορέα λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία για τη σύνοδο κορυφής Quad και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να προσδιοριστεί ποιο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό.

Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, εγκεκριμένος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Το εμβόλιο που διατίθεται στην ΕΕ, από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic's Imvanex, της Δανίας δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων ενώ δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο, ανέφερε το ECDC.

Το εμβόλιο είναι επίσης διαθέσιμο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει παρόμοια στρατηγική.

Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων - Παιδί στην εντατική στη Βρετανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν περισσότερα από 190 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα σε 16 χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπίζεται κανονικά, σύμφωνα με ανάλυση του Global.health, μιας πρωτοβουλίας επιστήμης δεδομένων από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η σπάνια ασθένεια συνήθως κυκλοφορεί στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, αλλά έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα σε όλο τον κόσμο από τότε που ένας ασθενής στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε θετικός στις 7 Μαΐου μετά από ταξίδι στη Νιγηρία.

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία έχουν ανακοινώσει 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ των οποίων και ένα παιδί που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου του Λονδίνου.

Οι στενές επαφές κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων με τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 21 ημέρες, αναφέρει η τελευταία κυβερνητική καθοδήγηση.

Η νέα καθοδήγηση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) συνιστά τα άτομα που είχαν «άμεση επαφή χωρίς προστασία ή περιβαλλοντική επαφή υψηλού κινδύνου» με τη νόσο θα πρέπει να απομονώνονται - και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή, έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των 12 ετών.

Στις ΗΠΑ την Παρασκευή το CDC έστειλε προειδοποίηση σε γιατρούς και στα τοπικά τμήματα υγείας να είναι σε επιφυλακή για ασθενείς που μπορεί να έχουν συμπτώματα ευλογιάς και να αναφέρουν αυτά τα κρούσματα. Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και ειδικοί μολυσματικών ασθενειών τονίζουν ότι ο κίνδυνος για το κοινό παραμένει χαμηλός. Πάντως στη Νέα Υόρκη  μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος επέστρεψαν και οι μάσκες.

Το Βέλγιο φέρεται να έχει εισαγάγει καραντίνα 21 ημερών για όσους προσβάλλονται από ευλογιά των πιθήκων μετά από τέσσερις μολύνσεις που καταγράφηκαν στη χώρα...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: