18.5.22

Τι πέτυχε ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ;...


Θα φανεί μετά το χειροκρότημα…

Γιώργος Καρελιάς

Πώς τα πήγε ο πρωθυπουργός στην Αμερική; «Θρίαμβος» αναφωνούν κάποιοι εγχώριοι «φαν» του, βλέποντας τον Μπάιντεν να ξεκαρδίζεται στα γέλια με το «Μπαϊντενάκης» και τους βουλευτές και γερουσιαστές να χειροκροτούν επανειλημμένα την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ευχάριστα πράγματα, ασφαλώς. Από... εικόνα και χειροκροτήματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσκισε. Και για να μην είμαστε μίζεροι, έθεσε όλα τα θέματα που έχουν σχέση με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Και τώρα; Τώρα θα περιμένουμε να δούμε αν, όταν θα κοπάσει ο απόηχος της επίσκεψης, η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο θα θυμούνται όσα άκουσαν από τον εκπρόσωπο του «δεδομένου και αξιόπιστου» συμμάχου. Και, κυρίως, αν θα ανταποκριθούν, όταν έρθει η ώρα, στα αιτήματά του. Δηλαδή:

Πρώτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα «ασκήσει όλη την επιρροή του» (έτσι του ζήτησε ο Μητσοτάκης), ώστε να λυθεί το Κυπριακό, φυσικά όχι με το σχηματισμό δύο κρατών, όπως θέλει η Τουρκία. Θα το κάνει ο πρόεδρος της υπερδύναμης ή απλώς θα μείνει το χειροκρότημά του στην αναφορά αυτή του πρωθυπουργού; Το παρελθόν, πάντως, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό. Από την εποχή της εκλογής του Τζίμι Κάρτερ (δεκαετία του ’70), όταν χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στην Κύπρο, οι απογοητεύσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Για να δούμε αν ο βαθύς γνώστης του Κυπριακού Μπαϊντεν(όπουλος) θα φερθεί αλλιώς.

Δεύτερον, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποσύρει το αίτημά της προς το Κογκρέσο να αρθεί το εμπάργκο και να δοθούν στην Τουρκία αερoπλάνα F-16; Αν δεν το αποσύρει, σημαίνει ότι έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια την επισήμανση Μητσοτάκη ότι δεν είναι μόνο ο Πούτιν που έχει αναθεωρητικές βλέψεις σε γειτονικές χώρες. Κι αν δεν αποσύρει το αίτημα η κυβέρνηση Μπάιντεν, το Κογκρέσο θα το απορρίψει; Αν ούτε αυτό συμβεί, θα καταστεί ολοφάνερο ότι σύσσωμες οι εξουσίες των ΗΠΑ επιβραβεύουν τη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία ούτε κανένα εμπάργκο προς τη Ρωσία εφαρμόζει και αποτελεί πηγή αστάθειας στην περιοχή. Ετσι είπε ο Μητσοτάκης και τον χειροκρότησαν βουλευτές και γερουσιαστές. Θα είναι μεγάλη απογοήτευση αν, μετά από τόσους μύδρους κατά του Πούτιν, το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου απέναντι στις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν.

Τρίτον, η μεγάλη προθυμία με την οποία ο κ. Μητοτάκης έσπευσε να δεσμευθεί ότι η Ελλάδα θα αγοράσει το 2028 και άλλα αεροπλάνα από τις ΗΠΑ («τα υπέροχα F-35», όπως είπε) επιβεβαιώνει ότι η κούρσα των εξοπλισμών συνεχίζεται ακάθεκτη. Μετά τα γαλλικά αεροπλάνα και τις φρεγάτες, έρχεται η σειρά των αμερικανικών εταιρειών. Ομως, το 2028 είναι μακριά και δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις ασφαλείς για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Θα είναι σε θέση σηκώσει το βάρος και άλλης αγοράς πανάκριβων αεροπλάνων; Η απόφαση δεν είναι απλή και ξεπερνά τη θητεία μιας κυβέρνησης.

Επιμύθιο: Ελπίζουμε αυτή τη φορά η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα νομοθετικά σώματα να τηρήσουν στοιχειωδώς όσα έδειξαν ότι αποδέχονται κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη. Διαφορετικά, τα ωραία λόγια που άκουσε και τα χειροκροτήματα που απέσπασε θα μετατραπούν σε απογοήτευση…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: