26.5.22

Τώρα θυμήθηκαν τους νέους...


«Δεν μπορώ να έχω δικό μου σπίτι, όπως είχε ο πατέρας μου». Αυτή η φράση είναι μία από τις βασικότερες που λέγεται πλέον από τη νέα γενιά... στη χώρα μας, η οποία είναι η πρώτη έπειτα από αρκετές δεκαετίες που βλέπει πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Η νέα γενιά στην Ελλάδα –που λογίζονται ως οι ηλικίες 18-35– αδυνατεί να κάνει σχέδια. Η κυβέρνηση έχει στόχο το επόμενο διάστημα να ρίξει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη γενιά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προβαίνει σε ανακοινώσεις με επίκεντρο το θέμα της στέγασης εντός του Ιουνίου. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως ο πρωθυπουργός σκέπτεται σε δεύτερο χρόνο ακόμα και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής, που θα διαχειρίζεται τόσο τα κτίρια του Δημοσίου όσο και το κτηματολόγιο. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν στην «Κ» πως «η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία της νέας γενιάς».

Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο στέγασης θα βασίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, στη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα και, δεύτερον, στην αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης περιουσίας που έχει το Δημόσιο. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση που είχε με νέους που συμμετέχουν στο 12ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, μπορεί ένα οικόπεδο να χρησιμοποιηθεί στη λογική της παραδοσιακής αντιπαροχής και να το προσφέρεις σε κάποιον, ο οποίος θα έλθει να το αναπτύξει με δυνατότητα να κρατήσει ο ίδιος ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας και ένα άλλο να το νοικιάζει «με ελεγχόμενα ενοίκια τα οποία να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ανθρώπων οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια της αγοράς». Μία δεύτερη σκέψη που αναμένεται να ενσωματωθεί στο σχέδιο, είναι να δοθούν κίνητρα για την αξιοποίηση των πάρα πολλών διαμερισμάτων τα οποία είναι κλειστά αυτή τη στιγμή. Αν δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες ή στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες να τα φτιάξουν, να τα εκσυγχρονίσουν και να μειώσουν και το ενεργειακό τους αποτύπωμα, μπορούν αυτά τα διαμερίσματα, τα οποία ουσιαστικά είναι κεφάλαιο που δεν αποδίδει τίποτα, να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στην αγορά ακινήτων. Ενας τρίτος πυλώνας είναι αυτός που αφορά τη φοιτητική στέγη. Σήμερα πολλά πανεπιστήμια έχουν χώρο για φθηνή στέγαση φοιτητών αλλά δεν έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φθηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη.

Οι μετρήσεις που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τις ηλικίες 18-35 δείχνουν το πρόβλημα που υπάρχει και δεν αφορά μόνο τη Ν.Δ., αλλά θα έλεγε κανείς όλο το πολιτικό σύστημα. Το 60% του συγκεκριμένου target group επιλέγει την αποχή, γυρίζοντας την πλάτη του στο πολιτικό σύστημα. Από το 40% που δηλώνει πως θα πάει να ψηφίσει Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι στα ίδια σχεδόν ποσοστά. Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα το εμφανίζει η Ν.Δ., καθώς στην ηλικία 25-34 είναι έως και δέκα μονάδες κάτω στην πρόθεση ψήφου σε σχέση με το σύνολο των ψηφοφόρων. Καλύτερη σχετικά η κατάσταση στους 17-24 όπου η Ν.Δ. υπολείπεται 5% με το γενικό ποσοστό της.

Ομιλία στην ΟΝΝΕΔ
Η έμφαση που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νεολαία θα αποτυπωθεί και την ερχόμενη Παρασκευή που ο πρωθυπουργός θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Παύλου Μαρινάκη που θα τον διαδεχτεί ο Ορφέας Γεωργίου. Η ομιλία του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί μπροστά σε τουλάχιστον 2.000 νεολαίους. Με δεδομένο πως ο θεσμός των φοιτητικών εκλογών φθίνει διαρκώς και μαζί και η φοιτητική παράταξη της Ν.Δ., η ΔΑΠ, το σχέδιο είναι να δοθεί έμφαση στην ΟΝΝΕΔ, η οποία θα λειτουργεί ως βασικός πυρήνας για τη Ν.Δ. στον χώρο της νεολαίας...

Σταύρος Παπαντωνίου

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: