19.5.22

Διπλή κυριαρχία...


Διπλό ήταν το στοίχημα που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας όταν τροχοδρόμησε τον ΣΥΡΙΖΑ προς την πανελλαδική διαδικασία της Κυριακής και, πλέον, με την «βούλα» των... μελών του κόμματος, φαίνεται πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα… πήρε όλα.

Πριν από τα πρόσωπα, τις ψήφους και τους σταυρούς, στην Κουμουνδούρου αξιολογούν κάτι άλλο ως σημαντικότερο: ότι, δηλαδή, σε πολιτικό επίπεδο το κόμμα ανοίχτηκε στην κοινωνία και ο Αλέξης Τσίπρας έχει εφεξής κατοχυρώσει μία «αδιαμεσολάβητη» επικοινωνία και επαφή με τα μέλη και τη «βάση» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, αν και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ο πρόεδρος έχουν, θεωρητικά, την ίδια «νομιμοποίηση», αφού εξελέγησαν στην πανελλαδική κάλπη της Κυριακής, η πραγματικότητα είναι ότι πλέον, με το «χαρτί» της παραίτησής του, ο Αλέξης Τσίπρας ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να προσφύγει εκ νέου στη βάση για να αναβαπτιστεί στην ηγεσία του κόμματος -σε περίπτωση, φερ’ ειπείν, ήττας, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τα πήρε όλα

Βεβαίως, εκτός του πολιτικού και της «μεγάλης εικόνας», στην Κουμουνδούρου επικρατεί ικανοποίηση για όλες τις πτυχές αυτής της διαδικασίας που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή: δεν ήταν μόνο ο, τουλάχιστον αξιοπρεπής συμμετοχή, που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι «εστάλη στην κυβέρνηση ο λογαριασμός». Πέραν αυτού, το 99% που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας ως επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της βάσης του κόμματος προς το πρόσωπό του, σε συνδυασμό με το ότι ουδείς έθεσε υποψηφιότητα απέναντί του, καθιστά τον πρόεδρο του κόμματος απόλυτο κυρίαρχο στο εσωκομματικό σκηνικό και ενισχύει τα -όποια- αρχηγοκεντρικά χαρακτηριστικά του κόμματος.
Ωστόσο, μεγάλη σημασία για την ηγεσία έχει και η κάλπη για την Κεντρική Επιτροπή, καθώς εκεί πιστοποιήθηκε όχι μόνο η εσωκομματική συρρίκνωση της «Ομπρέλας» και η επικράτηση του προεδρικού μπλοκ, αλλά και δύο ακόμη επίδικα: πρώτον, η ενθάρρυνση της βάσης του κόμματος στην υπέρβαση της κομματικής επετηρίδας και στην ανάδειξη στελεχών από τη νέα γενιά. Δεύτερον, η βάση του κόμματος είπε ένα βροντερό «ναι» -που φαίνεται ακόμη και από την πρώτη δεκάδα, αλλά και από όσους εξέλεξε η «Προοδευτική Συμμαχία» με το «σπαθί» τους, άνευ ποσόστωσης- στην διεύρυνση του κόμματος.

Εκκρεμούν οι αποφάσεις

Η Κουμουνδούρου και η ηγεσία της, πάντως, βρίσκονται σε φάση αποκωδικοποίησης των αποτελεσμάτων και εξαγωγής των τελικών συμπερασμάτων. Ως εκ τούτου, πριν ολοκληρωθεί η «ακτινογραφία» του τρόπου που ψήφισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναμένεται να πάρει κάποιες αποφάσεις. Ωστόσο, πλέον είναι όλα στο τραπέζι και οι επόμενες εβδομάδες θα αποτελούν εβδομάδες διλημμάτων, διαβουλεύσεων και αποφάσεων για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε δύο εβδομάδες θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για πρώτη φορά -θα συγκροτηθεί σε σώμα, δηλαδή. Ως τότε, θα πρέπει αυτονοήτως να έχει λήξει το θέμα με τον γραμματέα και να έχουν καταλήξει μεταξύ τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά πόσον ο γραμματέας της απελθούσης Κεντρικής Επιτροπής θα ήθελε να ανανεωθεί η θητεία του -κάτι που διακαώς φέρεται να θέλει η ηγεσία. Επίσης, ήδη αρκετοί κάνουν λόγο για «ανασχηματισμό» σε επίπεδο προσώπων στις κομματικές θέσεις αλλά και στη «σκιώδη κυβέρνηση», ενώ αν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επιλέξει να μην παραμείνει στην θέση αυτή, τότε ο ανασχηματισμός θα πυροδοτηθεί εκ των πραγμάτων, όταν θα αναζητηθεί ο επόμενος ρόλος για τον γραμματέα του κόμματος και απολύτως έμπιστο συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: