20.5.22

Συνέχεια στην αντιπαράθεση για τις ΗΠΑ...


Μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, που σχολιάστηκε ειρωνικά από στελέχη της Κουμουνδούρου, νέα αφορμή για να ανάψουν τα αίματα αποτέλεσε η... συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αντονι Μπλίνκεν. «Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει αισιόδοξος για αγορά F-16, λέει ότι οι τεχνικές συνομιλίες στρατιωτικών προχωρούν “πολύ θετικά” και ότι ο Αμερικανός ομόλογός του τον διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει “ισορροπίες” Ελλάδας – Τουρκίας. Επικίνδυνη η πολιτική του “δεδομένου”», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απάντηση στον τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου: «Οποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι, όπως έλεγε εύστοχα ο Σωκράτης, “τυφλὸς τά τ᾽ ὦτα τόν τε νοῦν τά τ᾽ ὄμματ᾽ εἶ”, δηλαδή τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «η χώρα μας είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος, είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και έχει επιστρέψει δυναμικά στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι».

Κόντρα στην κυβερνητική ρητορική για απόλυτη επιτυχία και επανατοποθέτηση της Ελλάδας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ δήλωσε για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον: «Με όρους απτών αποτελεσμάτων δεν ήταν επιτυχημένη, καθώς δεν πέτυχε μία ρητή καταδίκη των παραβιάσεων της Τουρκίας ούτε μπλόκαρε την πώληση F-16 στην Τουρκία». Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως «το χειρότερο είναι ότι μπήκε σε μια διαδικασία αγοράς νέων εξοπλισμών, που θα μας κοστίσει 3,5 δισ. και βαραίνει πάρα πολύ δημοσιονομικά τη χώρα, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα νοικοκυριά». Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επισήμανε πως «η Ελλάδα εισακούγεται από τους συμμάχους της, εκτιμάται και αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τον ισχυρότερο των συμμάχων μας, που δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό προέκυψε από την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον»...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: