20.5.22

Ο Μητσοτάκης ως... Οιδίποδας...



Δημήτρης Ψαρράς

Η χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κ. Οικονόμου περιστράφηκε όπως ήταν φυσικό στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και συνοδεύτηκε με ύμνους για τον «ηγέτη... παγκόσμιου βεληνεκούς» που έχουμε την τύχη να μας κυβερνά. Στο συμπέρασμά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε, μάλιστα, προκαταβολικά σε όσους δεν προσκυνούν την τεράστια διεθνή επιτυχία του κ. Μητσοτάκη.

«Οποιος μεμψιμοιρεί και δοκιμάζει να διαστρεβλώσει τα παγκοσμίως προφανή για την τεράστια επιτυχία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είναι, όπως έλεγε εύστοχα ο Σωκράτης: “τυφλός τα τ’ ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματ’ ει”. Δηλαδή, τυφλός από τις κομματικές παρωπίδες, ανήμπορος να ακούσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο, αδύναμος να αναγνώσει την πραγματικότητα». Βέβαια αυτά δεν «τα έλεγε» ο Σωκράτης, αλλά ο Σοφοκλής, όπως κατάλαβε και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου και διόρθωσε με γραπτή δήλωση το λάθος του.

Αλλά η γκάφα του είναι πολύ μεγαλύτερη. Γιατί η φράση αυτή λέγεται από τον Οιδίποδα στον μάντη Τειρεσία, ο οποίος τον προειδοποιεί για το τραγικό του τέλος. Λέει ο Οιδίποδας, ειρωνευόμενος τον τυφλό Τειρεσία: «Είσαι τυφλός στ’ αυτιά, στα μάτια και στο νου». Κι εκείνος απαντά: «Και συ πανάθλιος που με το φως των οφθαλμών μου παίζεις. Με τη δική σου τύφλα γρήγορα ο κόσμος θα γελάει» («Οιδίπους Τύραννος», στ. 371-376, μτφρ. Κ.Χ. Μύρη). Γνωρίζουμε βέβαια ότι εκείνος που δικαιώθηκε ήταν ο Τειρεσίας. Λίγο αργότερα ο Τειρεσίας προσθέτει: «Αν και κατέχεις την εξουσία, έχω κι εγώ δικαίωμα εξίσου με τη σειρά μου να μιλήσω. Δεν είμαι δούλος σου […] Είμαι τυφλός και χλευάζεις την τύφλα μου. Σου λέω λοιπόν πως βλέπεις κι όμως δε βλέπεις, πως κολυμπάς στη συμφορά» (στ. 406-415).

Χειρότερη ιδέα δεν θα μπορούσε να έχει ο κ. Οικονόμου. Προσπαθώντας να εμφανιστεί πιστός στο επίσημο αφήγημα της κυβέρνησης, ότι τιμά όσο καμία άλλη τον ελληνικό πολιτισμό, εξέθεσε τον πρωθυπουργό, ταυτίζοντάς τον με τον Οιδίποδα και επιβεβαιώνοντας ότι αυτός είναι που δεν βλέπει τίποτα και όχι οι επικριτές του που προσπαθούν να τον προειδοποιήσουν...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: