27.5.22

Τροπολογία κατά της ρευματοκοπής...


Προχωρώντας σε ισχυρή κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής ρητορικής του, ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ενορχηστρώνει με πρόσχημα... τους ευρωπαϊκούς πόρους και την ενεργειακή-κλιματική κρίση «έναν νέο γύρο γενικευμένης διαπλοκής υπό την αιγίδα ενός διεφθαρμένου και κοινωνικά ανάλγητου καθεστώτος. Και δεν παίρνω πίσω ούτε μία λέξη από όσα είπα», τόνισε χαρακτηριστικά. Λίγες ώρες πριν μιλήσει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα δώσει το σήμα της προεκλογικής αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει να ανεβάσει ακόμα πιο πολύ τα ντεσιμπέλ της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου. Προχώρησε, μάλιστα, στην κατάθεση τροπολογίας που προβλέπει, όπως ανέφερε, ορθό υπολογισμό των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας και προστασία από ρευματοκοπή για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Στην ομιλία του για τον κλιματικό νόμο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σχετικά με τους λογαριασμούς του ρεύματος. «Σας έχω πει θα έχουμε κλάμα στους λογαριασμούς, γιατί 600 ευρώ δεν θα δουν παρά ελάχιστοι. Περιμένουν 600 ευρώ και θα δουν άλλα νούμερα», ανέφερε. Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο θέμα έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου. «Επειδή επιμένει σκόπιμα να διαστρεβλώνει και επιμένει να ερμηνεύει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια με τη λογική των Tsipronomics, του ξαναλέμε: αυτό που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο είναι ότι θα επιστραφεί σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης, και έως του ποσού των 600 ευρώ (όχι 600 ευρώ στον καθέναν), και θα φορολογηθούν με 90% τα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Δεν ελπίζουμε ότι θα σταματήσει τα ψέματα. Με αυτά πορεύτηκε, με αυτά πορεύεται».

Για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τον τρόπο υπολογισμού τους: «Αφαιρείτε από τα υπερκέρδη όλα τα έξοδα εμπορίας, κάτι που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού. Συμψηφίζετε ζημίες και κέρδη μεταξύ παραγωγής, δηλαδή χονδρικής και προμήθειας, που αποτελούν διακριτές δραστηριότητες. Και δεν υπολογίζετε τα υπερκέρδη της εμπορίας φυσικού αερίου, που ακόμα η ΡΑΕ δεν έχει υπολογίσει. Τέλειο το μαγείρεμα, κ. Σκρέκα. Να δούμε αν στο τέλος θα μείνει ευρώ να φορολογήσετε, έχετε γίνει περίγελος», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για την προετοιμασία που έχει κάνει για την προστασία των δασών ενόψει του καλοκαιριού. «Αφήστε τα επικοινωνιακά σόου και προχωρήστε στα στοιχειώδη. Σε όλες τις ενέργειες για την ασφάλεια των δασών και των πολιτών τους επόμενους μήνες. Μην αφήσετε ακόμα μεγαλύτερη ζημιά λίγο πριν από την οριστική έξοδό σας»...

Aντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: