18.5.22

Κυβερνητική αυθαιρεσία...


Οι γαλάζιοι επιτελείς δίνουν γη και ύδωρ στην μεγαλοξενοδοχειακή επιχειρηματικότητα.  Το περιβάλλον για μια ακόμα φορά...αντιμετωπίζεται σαν  εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη και, ουσιαστικά,  το εξοβελίζουν στο… πυρ το εξώτερον.  Χωρίς την έγκριση περιβαλλοντικών όρων θα μπορούν να λειτουργήσουν τη εφετινή τουριστική περίοδο  ξενοδοχειακά καταλύματα!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με  τροπολογία της τελευταίας στιγμής, δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας  τουριστικές επιχειρήσεις, ακόμη κι αν δεν έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.), αρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταθέσουν αίτημα για την έκδοσή της. Μάλιστα, τίθεται προθεσμία δύο ετών για την προσκόμιση της Α.Ε.Π.Ο. στην αρμόδια υπηρεσία.

Επίσης, για όσα  ξενοδοχειακά καταλύματα διέθεταν Ειδικό Σήμα λειτουργίας που ανεκλήθη λόγω έλλειψης Α.Ε.Π.Ο., αυτό επαναχορηγείται υπό την προϋπόθεση  ότι εντός  τεσσάρων μηνών θα έχει κατατεθεί αίτημα για έγκριση περιβαλλοντικών όρων.

Όλα αυτά αφορούν σε «κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα» που είναι αδειοδοτημένα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, σε αυτά περιλαμβάνονται   τουριστικές επιχειρήσεις με εγκαταστάσεις για διαμονή τουριστών και για παροχή υπηρεσιών εστίασης, ψυχαγωγίας, αναψυχής, άθλησης, όπως  ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές εγκαταστάσεις camping, ξενώνες φιλοξενίας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας (condo hotels), ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων.

Η τροπολογία (Αρ. Τροπολογίας 1307/128 16.5.2022) κατατέθηκε από το υπουργείο Τουρισμού στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης  για τον εκσυγχρονισμό  των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τροπολογία υπάρχει και ρύθμιση για τους τουριστικούς λιμένες (δεν περιλαμβάνεται το Ηράκλειο Κρήτης): Αρετσού Καλαμαριάς, Φλοίσβος Αττικής, Γουβιά Κέρκυρας,  Χίος, Αγυιά Πάτρας, Πύλος Μεσσηνίας, Ρέθυμνο Κρήτης, Ρόδος, Κως, Λουτράκι Κορινθίας, Άγιος Χαράλαμπος Μυκόνου, Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Πυθαγόρειο Σάμου, Ζάκυνθος,   και ο  εμπορικός  τουριστικός λιμένας Τουρλού Μυκόνου. Ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι όροι δόμησης αυτών των τουριστικών λιμένων μπορούν να ανέρχονται ως το διπλάσιο του ορίου δόμησης του άρθρου 41 του νόμου   2160/1993 (αυτό αναφέρει  μεταξύ άλλων ότι στις περιπτώσεις που, εντός των ζωνών τουρισμού και αναψυχής ή των ζωνών τουριστικών λιμένων, ανεγείρονται κτίρια που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας από τις επιτρεπόμενες χρήσεις, τότε για κάθε τέτοιο κτίριο επιτρέπεται η εφαρμογή του μεγαλυτέρου εκ των όρων δόμησης των χρήσεων αυτών). Στην τροπολογία σημειώνεται ότι αναγκαίος όρος για την αυξητική αναπροσαρμογή  τους είναι να αφορούν λιμένες όμορους οικοδομικών τετραγώνων ως προς τα οποία το πολεοδομικό σχέδιο προβλέπει  ευνοϊκότερους όρους δόμησης...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: