15.5.22

Φιέστα για Ολυμπιακό...


...ευρωπαϊκό εισιτήριο για Άρη.
Με τα... τέσσερα στην Ευρώπη ο ΠΑΟ...
Από την κόλαση στο παράδεισο βρέθηκε ο Άρης, ο οποίος έπειτα από επική ανατροπή νίκησε με 3-2 την ΑΕΚ (στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League) και εξασφάλισε την έξοδό του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αντίθετα, η Ένωση μένει εκτός Ευρώπης και μάλιστα τη χρονιά που αναμένεται να μπει στο νέο της γήπεδο. 

Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός... γιόρταζε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο «Γ. Καραϊσκάκης» με... «καλεσμένο» τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Παναθηναϊκός σκόρπιζε στους... τέσσερις ανέμους τον ΠΑΣ Γιάννινα, ανεβαίνοντας ταυτόχρονα στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. 

Η απόλυτη ανατροπή στο «Κλεάνθης Βικελίδης»


Η κρισιμότητα του αγώνα ανάμεσα στον γηπεδούχο Άρη και την ΑΕΚ έκανε τις δύο ομάδες πολύ επιφυλακτικές. Μετά το 20λεπτο όμως, η ΑΕΚ είχε ένα εκρηκτικό τρίλεπτο, με τις προσπάθειες των Νταμιάν Σιμάνσκι, Στίβεν Τσούμπερ και, κυρίως, με τον Λιβάι (21') να αστοχεί σε ανυπεράσπιστη εστια έπειτα από γύρισμα του Λάζαρου Ρότα. Η πρώτη απόπειρα για τους γηπεδούχους ήρθε από τον Μαντσίνι στο 28', χωρίς να ανησυχήσει ιδιαίτερα τον Τσίτσαν Στάνκοβιτς. Μέχρι που φτάσαμε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, με το αριστερό σουτ του Ιτούρμπε από κοντινή απόσταση να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι της εστίας των φιλοξενούμενων. 


Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μεγάλη ένταση, με την ΑΕΚ να βρίσκει το γκολ στο 53ο λεπτό: ο Γιώργος Τζαβέλλας έκανε το γέμισμα, ο Λιβάι έβαλε το σώμα του προ του Σαλέμ Εμπακατά και με διαγώνιο σουτ, δοκάρι και μέσα, έκανε το 0-1. Έξι λεπτά αργότερα, με διπλή προσπάθεια κι έπειτα από σέντρα του Τσούμπερ, ο διεθνής από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο σκόραρε εκ νέου, δίνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων στον «Δικέφαλο». Στο 64' ο Ρόμπερτ Μάντεν υπέδειξε αρχικά πέναλτι, όταν το σουτ του Πάλμα βρήκε στον αγκώνα του Εχσάν Χατζισαφί, ωστόσο ο Σκωτσέζος, το πήρε πίσω, βλέποντας ξανά τη φάση στο VAR. 

Ο Χερμάν Μπούργος τα έπαιξε όλα για όλα με τις αλλαγές του. Και μια εξ αυτών, ο Πάλμα, τον δικαίωσε στο 78', μειώνοντας με το αριστερό έπειτα από όμορφη ατομική ενέργεια. Οι γηπεδούχοι πίεσαν, ο Στανκοβιτς έδιωξε το φάουλ του Πάλμα και την κεφαλιά του Φαμπιάνο Λέισμαν, αλλά από το κόρνερ που ακολούθησε, ο Μαντσίνι ισοφάρισε από κοντά σε 2-2 στο 85'. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, από ενέργεια του Αμπουμπακάρ Καμαρά, η μπάλα έφτασε στον Ματέο Γκαρσία. Αρχικά το σουτ βρήκε στην αριστερή δοκό του Στάνκοβιτς, αλλά στην επαναφορά δε λάθεψε για το τελικό 3-2 μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού. 

Διαιτητής: Ρόμπερτ Μάντεν (Σκοτία)  
Κίτρινες: Ματίγια - Κριχόβιακ, Άμραμπατ, Μάνταλος, Σιμάνσκι. 

Άρης (Χερμάν Μπούργος): Κουέστα, Σούντγκρεν (62' Σάκιτς), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Εμπακατά, Ματίγια, Ντουκουρέ, Μαντσίνι (88' Γκάμα), Μπερτόγλιο (61' Ματέο), Ιτούρμπε (61' Πάλμα), Καμαρά (90'+6' Δεληζήσης). 

ΑΕΚ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στάνκοβιτς, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Χατζισαφί (86' Τάνκοβιτς), Σιμάνσκι, Κριχόβιακ, Μάνταλος (82' Μοχαμάντι), Άμραμπατ, Λιβάι (87' Αραούχο), Τσούμπερ (90'+2' Ανσαριφάρντ). 

Γιόρτασε με ισοπαλία 

Φιέστα τίτλου έκανε στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός, ο οποίος αναδείχθηκε ισόπαλος, 1-1 με τον ΠΑΟΚ. Η γιορτή του Ολυμπιακού για το 47ο πρωτάθλημα διεξήχθη αμέσως μετά τον αγώνα, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν την αποθέωση από τον κόσμο τους παρά το γεγονός ότι νωρίτερα δεν είχαν καταφέρει να τους «αποζημιώσουν» με νίκη γοήτρου επί του «Δικεφάλου του Βορρά», που έμεινε αήττητος στο Φάληρο, όπως είχε συμβεί και στο δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, με το ίδιο ακριβώς σκορ (τότε στην παράταση).

Το  τελικό σκορ διαμορφώθηκε στα πρώτα 45 λεπτά της αναμέτρησης. Οι Θεσσαλονικείς αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους, καθώς μόλις στο 2ο λεπτό πήραν το προβάδισμα με το πλασέ του Φιλίπε Σοάρες. 

Από κει και πέρα ο Ολυμπιακός πίεσε και κατάφερε πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 41΄ να φτάσει στην ισοφάριση με το δεύτερο γκολ του Ζοάο Καρβάλιο στο πρωτάθλημα, μετά από ασίστ του Ανδρούτσου.

Διαιτητής: Αγγελος Ευαγγέλου (Αθηνών)
Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Φατινγκά - Κούρτιτς
Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς): Τζολάκης, Ανδρούτσος, Μπαγκαλιάνης (46' Μανωλάς), Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ, Κανέ, Κούντε (71' Εμβιλά), Ροντρίγκες (84' Βαλμπουενά), Καρβάλιο, Φαντιγκά (58' Λόπες), Τικίνιο (71' Ελ Αραμπί).

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Σάστρε (87' Τέιλορ), Κρέσπο, Ίνγκασον, Τσαούσης, Κούρτιτς, Σβαμπ, Σοάρες (71' Ελ Καντουρί), Μιτρίτσα (76' Μπίσεσβαρ), Ζίβκοβιτς, Τσόλακ (71' Άκπομ).



Με τα... τέσσερα στην Ευρώπη ο ΠΑΟ

Έπειτα από μια πενταετία εγχώριας «απομόνωσης» (τρία χρόνια τιμωρία, δύο χρόνια αγωνιστική «αδυναμία»), ο Παναθηναϊκός «σφραγίζει» ξανά τα ευρωπαϊκά... διαβατήριά του. Οι «πράσινοι» νίκησαν και τον ΠΑΣ Γιάννινα με 4-0 στη Λεωφόρο και «σφράγισαν» και μαθηματικά μία απ’ τις θέσεις που οδηγούν στον β’ προκριματικό γύρο του Europa Conference League της επόμενης περιόδου (2022/23). 

Ενισχυμένος με τους Φραν Βέλεθ και Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς στην ενδεκάδα του, ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένος να πάρει το «τρίποντο» της... Ευρώπης και πίεσε ασφυκτικά τον ΠΑΣ, που παρατάχθηκε στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με πάρα πολλές ελλείψεις και προβλήματα της τελευταίας στιγμής τους Περέα και Καραχάλιο (γαστρεντερίτιδα).

Ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο γκολ στο 18’, όταν από κόρνερ του Γκατσίνοβιτς, ο Σένκεφελντ πήρε την κεφαλιά προς την εστία του εξουδετερωμένου Λοντίγκιν, όμως ο Λώλης έδιωξε πάνω στη γραμμή, προλαβαίνοντας και τον Παλάσιος που ήταν έτοιμος να σπρώξει την μπάλα στα δίκτυα... Δύο λεπτά αργότερα, από σέντρα του Γκατσίνοβιτς, ο Παλάσιος μπήκε «σφήνα» στην περιοχή του ΠΑΣ και βγήκε πρώτος στην μπάλα με κεφαλιά, αλλά η προσπάθειά του πέρασε λίγο άουτ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: