24.5.22

ΠΑΣΟΚ: Τα δύο στοιχήματα της επόμενης ημέρας...


Απόλυτα θετικό πρόσημο προσδίδει η Χαρ. Τρικούπη στον απολογισμό του συνεδριακού τριημέρου, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή. Αν στόχος ήταν το συνέδριο να αποτελέσει μια στιβαρή αφετηρία ενόψει μιας δύσκολης προεκλογικής περιόδου, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι τα «μηνύματα αυτονομίας, ενότητας και... ανανέωσης» που εστάλησαν από το «Τάε Κβον Ντο» μπορούν να αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο προς αυτή την κατεύθυνση.

Και στις δύο ομιλίες του, στην έναρξη και στη λήξη των εργασιών, ο Νίκος Ανδρουλάκης χάραξε σαφή «πολιτικά σύνορα» τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό ήταν απόλυτα αναμενόμενο, το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξαν «παραφωνίες» σε ομιλίες κορυφαίων στελεχών, που θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν εσωστρέφεια γύρω από το πεδίο των συνεργασιών, μια σταθερή, τα τελευταία χρόνια, πηγή εσωτερικού κινδύνου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε χρόνο και εσωκομματική νηνεμία γύρω από το εν λόγω ζήτημα.

Στο επίπεδο των «επιστροφών» και της διεύρυνσης οι κινήσεις ήταν λίγες και προσεκτικές, όπως για παράδειγμα η παρουσία της Αννας Διαμαντοπούλου στο –σημαντικό για τη Χαρ. Τρικούπη–workshop για την κοινωνική κατοικία. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ηγετικός πυρήνας, όπως τονίζεται σε όλους τους τόνους, παραμένει σταθερά προσανατολισμένος στο να πάρει το τιμόνι στα χέρια της η νέα γενιά. Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα του συνεδρίου, δύο είναι τα βασικά στοιχήματα. Πρώτον, η προετοιμασία για τις εκλογές, που η πλειονότητα στελεχών (παλαιότερων και νεότερων) εκτιμούσε στα «πηγαδάκια» ότι δεν θα αργήσουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, η εντολή προς τον επικεφαλής της επιτροπής ψηφοδελτίων, Βαγγέλη Αργύρη, είναι πριν από τα μέσα του καλοκαιριού να έχει καταθέσει την τελική του πρόταση. Δεύτερον, η παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης προγραμματικής πρότασης. 

Είναι γεγονός ότι στο συνέδριο το βάρος έπεσε περισσότερο στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, αλλά και στο εσωκομματικό πεδίο. Συνεπώς, το επόμενο τρίμηνο, έως δηλαδή την τελική διαμόρφωση του προγραμματικού πλαισίου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το ΠΑΣΟΚ θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη του προεκλογικού του προγράμματος...

Μάριος Δανηλόπουλος

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: