26.5.22

Σκληρό παζάρι...


Τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και των λιμανιών της Ουκρανίας βάζει στο τραπέζι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια να πιέσει τη Δύση να άρει κυρώσεις που έχει επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας, με αντάλλαγμα το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά σιτηρών και άλλων προϊόντων που... έχουν μπλοκαριστεί στην εμπόλεμη ζώνη στη νότια Ουκρανία.

Η ιδιότυπη αυτή «διαπραγμάτευση» με τις δυτικές χώρες ενισχύει την εκτίμηση ότι η Μόσχα πιέζεται από τις κυρώσεις, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι είναι και καθοριστικός παράγοντας για το εάν, πώς και πόσο θα εξελιχθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιτρέψει την αναχώρηση πλοίων με τρόφιμα από τα ουκρανικά λιμάνια με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων. Πρόσθεσε δε ότι «μια λύση στο πρόβλημα με τα τρόφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές».

Έτσι κι αλλιώς η ισορροπία τρόμου που διαμορφώνεται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αποτυπώνεται και σε άλλα πεδία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προετοιμάζεται για την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, παραμένει προβληματισμένη και εν πολλοίς διχασμένη για το πακέτο των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η κεντρική γραμμή της ΕΕ και η βούληση των περισσότερων χωρών είναι η αυστηροποίηση της στάσης της έναντι της Μόσχας. Χώρες, όπως οι Βαλτικές και η Πολωνία υιοθετούν πιο επιθετικές πολιτικές με τη Λετονία να προτείνει ακόμα πιο δυναμική στρατιωτική υποστήριξη.

Όμως οι συζητήσεις για μία συμφωνία επί ενός ολοκληρωτικού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται χωρίς κανένα αποτέλεσμα εδώ και καιρό. Αλλά και χώρες όπως η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κύπρος ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και ειρηνευτικές συνομιλίες.

Δυσφορία Κιέβου για το ΝΑΤΟ

Παρά τις ευρωπαϊκές επιφυλάξεις και διαφωνίες, η στάση της ΕΕ ικανοποιεί γενικά την ουκρανική κυβέρνηση, σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ! Σε μία μάλλον αιφνιδιαστική κίνηση ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανία Ντμίτρι Κουλέμπα επέκρινε τη Συμμαχία, λέγοντας ότι «δεν κάνει απολύτως τίποτα για τον πόλεμο, είναι ένας παραμερισμένος θεσμός».

Υποστήριξε δε, μιλώντας στο Φόρουμ του Νταβός ότι ο πόλεμος έριξε τις μάσκες, καθώς στην αρχή του πολέμου το ΝΑΤΟ θεωρείτο από τους Ουκρανούς ως μια «δύναμη». Αντιθέτως η ΕΕ αντιμετωπιζόταν ως ένας θεσμός που δεν ενέπνεε εμπιστοσύνη, αλλά είδαμε να παίρνει επαναστατικές αποφάσεις και να στηρίζει την Ουκρανία.

Η παρέμβαση Κουλέμπε ερμηνεύεται ως πίεση-έκκληση στο ΝΑΤΟ να αναλάβει πιο δυναμικές πρωτοβουλίες, όσο η στρατιωτική πίεση από τη Ρωσία οδηγεί σε νέα δεδομένα ως προς το εδαφικό της Ουκρανίας...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: