24.5.22

Η κυβέρνηση ξανάστειλε όπλα στην Ουκρανία...


...και το μάθαμε από σπόντα...

Νέα όπλα για την ενίσχυση της άμυνας της Ουκρανίας θα στείλει η Ελλάδα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Συγκεκριμένα ο κ. Όστιν σημείωσε τη Δευτέρα ότι για τον πόλεμο στην Ουκρανία θα στείλουν νέα όπλα περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του... Αμερικανικού Πενταγώνου, οι χώρες αυτές ανακοίνωσαν πακέτα βοήθειας προς την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα πυρομαχικά για το πυροβολικό, συστήματα για την άμυνα των ακτών, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ άλλες δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και στη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων.

Ο Λόιντ Όστιν ευχαρίστησε αρχικά ξεχωριστά την Δανία και την Τσεχία για τη συμβολή τους και εν συνεχεία έκανε αναφορά στην χώρα μας. «Σήμερα, πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών που είναι ζωτικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στείλει και στα τέλη Φεβρουαρίου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα πυρομαχικά, αυτόματα τυφέκια τύπου «καλάσνικοφ» και εκτοξευτές με δύο C-130 μέσω Πολωνίας.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Τομεάρχες Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας αλλά και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ασκεί δριμεία κριτική στη κυβέρνηση και στο γεγονός ότι μάθαμε από τον υπουργό Άμυνας άλλης χώρας ότι η Ελλάδα συνέβαλε ακόμα μία φορά στρατιωτικά με όπλα στην Ουκρανία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε και επίκαιρη ερώτηση προς απάντηση στη Βουλή.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Σε χθεσινή δήλωσή του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν αποκάλυψε ότι “σήμερα πολλές χώρες ανακοίνωσαν νέες δωρεές κρίσιμων συστημάτων πυροβολικού και πυρομαχικών, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία”. Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον. Στο ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση αποσιώπησε επί δύο εικοσιτετράωρα το σοβαρότατο περιστατικό παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου στην Αλεξανδρούπολη προκειμένου να μη χαλάσει την επικοινωνιακή εικόνα της επίσκεψης στις ΗΠΑ και της δήθεν αναβαθμισμένης Ελλάδας, ενώ η παραβίαση αυτή λίγα μίλια από τη νέα αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να αποτελέσει τρανταχτή απόδειξη της απειλής που συνιστούν οι ενέργειες της Τουρκίας. Εν τέλει ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού στις ΗΠΑ; Η προώθηση εθνικών συμφερόντων ή η επικοινωνία και ανταμοιβή του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του;

Ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο. Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον; Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες; Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ; Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;

Οι κινήσεις της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Και την ίδια στιγμή δεν εξασφαλίζονται όροι αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ζητούμε την άμεση ενημέρωση των κομμάτων και της Βουλής από τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο σχετικά με τις αποστολές οπλισμού στην Ουκρανία και τις σχετικές ειλημμένες -όπως όλα δείχνουν- αποφάσεις. Γι' αυτό το λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ταυτόχρονα, καταθέτει σήμερα επείγουσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας»...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: