20.5.22

Ρώσοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι «ο πόλεμος έχει χαθεί»...


Σε τεντωμένο σκοινί φαίνεται να ακροβατεί τις τελευταίες μέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία. Και όλα αυτά την ώρα που οι ανώτατοι αξιωματούχοι... ασφαλείας του Ρώσου προέδρου έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι χαμένος και ένα πραξικόπημα είναι μία ρεαλιστική πιθανότητα. 

Σύμφωνα με τον αναλυτή Κρίστο Γκρόζεφ τα υψηλόβαθμα στελέχη της GRU και της FSB είναι πιθανό να προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο καθώς γνωρίζουν τι ακριβώς γίνεται στο μέτωπο του πολέμου. Όπως ισχυρίζεται ο Γκρόζεφ οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους για να μετακινήσουν τα χρήματά τους και τις οικογένειές τους έξω από τη χώρα εν αναμονή της πτώσης του Πούτιν.

Μιλώντας στο Radio Liberty ο αναλυτής αναφέρθηκε στο τι μπορεί να οδηγήσει σε πραξικόπημα. Όπως ανέφερε ο Κρίστο Γκρόζεφ αυτό θα συμβεί εάν ή όταν ο Πούτιν δώσει εντολή στους στρατηγούς του για να πραγματοποιήσουν πυρηνικό χτύπημα.

«Εάν ο Πούτιν αποφασίσει να δώσει εντολή για χρήση πυρηνικών όπλων, πρέπει να είναι σίγουρος ότι όλοι θα εκτελέσουν αυτήν την εντολή», είπε αρχικά. «Αν κάποιος δεν συμμορφωθεί, τότε αυτό θα είναι ένα σημάδι ανυπακοής. Και ίσως ακόμη και ο σωματικός θάνατος του Πούτιν», συνέχισε. «Μέχρι να είναι σίγουρος ότι όλοι θα συμμορφωθούν, δεν θα δώσει αυτή την εντολή», επεσήμανε ακόμη.

Ο Γκρόζεφ πιστεύει ότι παρόμοιοι φόβοι εμποδίζουν τον Πούτιν να δώσει εντολή για γενική κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Μια τέτοια εντολή θα του επέτρεπε να αυξήσει μαζικά τον αριθμό των στρατευμάτων στην Ουκρανία, ίσως μετατοπίζοντας το ρεύμα του πολέμου προς όφελός του.

Ωστόσο αυτή η διαταγή θα προκαλούσε επίσης μια «κοινωνική έκρηξη» μεταξύ των απλών Ρώσων, λέει ο Γκρόζεφ, γιατί θα σήμαινε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - την οποία μέχρι τώρα ο Πούτιν παρουσίαζε ως απίστευτη επιτυχία - απέτυχε. Χωρίς να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα ή γενική κινητοποίηση, η Ρωσία δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο, υποστηρίζει ο αναλυτής.

Η ελίτ της GRU και της FSB το καταλαβαίνει αυτό, συνέχισε ο Γκρόζεφ και προσθέτει πως αυτό είναι  ο λόγος που πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα σημείωσε πως οι πτήσεις των αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών προς ένα καταφύγιο κοντά στην Ούφα το τελευταίο διάστημα έχουν μειωθεί σημαντικά. 

Προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα

Ο Γκρόζεφ είπε ότι ανώτερα στελέχη της FSB - της κύριας υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας - και της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της GRU - προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην μετά Πούτιν εποχή. Όπως ανέφερε ο Γκρόζεφ τα υψηλά κλιμάκια της FSB γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των νεκρών στρατιωτών και κατανοούν τις οικογένειες των θυμάτων. «Γνωρίζουν ότι αυτή η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο», υποστήριξε.

«Αυτά είναι εκείνα τα τμήματα των δυνάμεων ασφαλείας που γνωρίζουν τους κινδύνους για το καθεστώς και οι ίδιοι προετοιμάζουν τώρα το μέλλον τους. Μερικοί από αυτούς αναζητούν μια ευκαιρία να πάρουν τις οικογένειές τους από τη Ρωσία, όλοι αναζητούν τρόπους να μεταφέρουν τα συσσωρευμένα χρήματα (χρήματα διαφθοράς σε πολλές περιπτώσεις) σε δολάρια και ευρώ», συμπλήρωσε.

«Αυτό είναι ήδη ένα είδος προδοσίας από αυτούς τους ανθρώπους, γιατί δεν ακολουθούν τις ιδεολογικές εντολές του Κρεμλίνου, αλλά προετοιμάζονται για μια εναλλακτική πραγματικότητα», κατέληξε...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: