19.5.22

Η μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού...


Η πιο μεγάλη ώρα (μέχρι την επόμενη...) έφτασε για τον Ολυμπιακό που θα διεκδικήσει απόψε (19/5, 19.00, Novasports Prime) απέναντι στην κάτοχο του τίτλου, τουρκική Αναντολού Εφές το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό με απώτερο στόχο το τέταρτο ευρωπαϊκό στην ιστορία του στην Euroleague. 

Οι Ερυθρόλευκοι του Γιώργου Μπαρτζώκα επέστρεψαν σε Final 4 μετά από μια πενταετία (τελευταία φορά το 2017 στην Κωνσταντινούπολη) και ευελπιστούν να επαναλάβουν έναν... θρίαμβο ανάλογο της Ρώμης το '97, της Κωνσταντινούπολης το '12 ή του Λονδίνου το '13  με κόουτς τον νυν προπονητή της ομάδας.

Η Stark Arena στο Βελιγράδι, χωρητικότητας 18.000 θεατών, θα φιλοξενήσει το τουρνουά από τις 19 ως τις 21 Μαΐου και είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα έχει ερυθρόλευκο χρώμα θυμίζοντας κάτι από... ΣΕΦ. Ήδη εκτιμάται ότι οι φίλοι του Ολυμπιακού που θα ταξιδέψουν στη σερβική πρωτεύουσα για να συμπαρασταθούν στην ομάδα τους θα ξεπεράσουν τις 10.000 (!), ενώ θεωρείται δεδομένη και η στήριξη απ' την πλειονότητα του εγχώριου κοινού λόγω της αδελφοποίησης των Πειραιωτών με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα. 

Στο 11ο Final 4 της ιστορίας τους, οι Ερυθρόλευκοι θα διεκδικήσουν το πολυπόθητο τέταρτο τρόπαιο εννέα χρόνια μετά τον θρίαμβο του Λονδίνου. Τις τελευταίες 13 σεζόν -απ' το 2009 στο Βερολίνο με διοικητικούς ηγέτες τους Γιώργο και Παναγιώτη Αγγελόπουλο- ο Ολυμπιακός μετρά επτά F4. Κι αν τις δύο τελευταίες φορές, η ομάδα του Πειραιά βρήκε απέναντί της στον τελικό την «οικοδέσποινα», δηλαδή το 2015 στη Μαδρίτη (Ρεάλ) και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη (Φενερμπαχτσέ), το 2022 στο Βελιγράδι έχει την τύχη να νιώθει σαν στο σπίτι του.

Το πρόγραμμα του Final 4

Πέμπτη 19 Μαΐου

19.00 Ολυμπιακός - Αναντολού Εφές / Novasports Prime
22.00 Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης / Novasports Prime
Σάββατο 21Μαΐου

17.00 Μικρός τελικός / Novasports Prime
20.00 Μεγάλος τελικός / Novasports Prime

O Ολυμπιακός, με μόλις μία εντός έδρας ήττα -από τον Ερυθρό Αστέρα- τερμάτισε στη δεύτερη θέση στην κανονική περίοδο της Euroleague (19-9), η οποία και έδωσε το πλεονέκτημα έδρας στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Mετά από σειρά «θρίλερ» με τη Μονακό, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε, με 3-2, στο F4. Απέναντί του, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό θα βρει την κάτοχο του τίτλου Αναντολού Εφές που φέτος προκρίθηκε στο φάιναλ φορ για τρίτη διαδοχική σεζόν (2019, 2021, 2022). Το 2020 δεν έγινε φάιναλ φορ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Aν πάντως οι Πρίντεζης, Σλούκας, Βεζένκοφ, Παπανικολάου και οι άλλοι Ερυθρόλευκοι τη νικήσουν, τότε ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί στον ένατο τελικό σε φάιναλ φορ Euroleague στην ιστορία του. Η Εφές είναι μια ομάδα με τριπλάσιο (!) μπάτζετ από τον Ολυμπιακό, διαθέτει δύο εκ των κορυφαίων γκαρντ, τον MVP του περυσινού φάιναλ φορ στην Κολωνία Βασίλιε Μίτσιτς που θα αγωνίζεται μέσα στην πατρίδα του και τον Σέιν Λάρκιν, αλλά και μια πανίσχυρη φροντ λάιν. Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης με νίκη της επί του Ολυμπιακού θα προκριθεί στον 3ο τελικό της ιστορίας της, αφού στην καταληκτική αναμέτρηση είχε φτάσει και το 2019, όπως και τη χρονιά του πρώτου τίτλου της στη διοργάνωση το 2021. Η Εφές βρίσκεται για 5η φορά σε φάιναλ φορ, καθώς ήταν παρούσα και το 2000 και το 2001 στη Suproleague), ενώ ήταν η μόνη ομάδα που προκρίθηκε στο φάιναλ φορ, αν και στα πλέι οφ είχε μειονέκτημα έδρας, αφού απέκλεισε με 3-1 την Αρμάνι Μιλάνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: