20.5.22

Εκλογικά σενάρια ξανά...


Δεν πρόλαβε να αφιχθεί από τις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ήδη, σενάρια για φθινοπωρινές πρόωρες εκλογές άρχισαν να διατρέχουν τα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία...

Βεβαίως, αυτά τα σενάρια δεν ξεκίνησαν από κάποιον ευφάνταστο νου, αλλά από τη συζήτηση που αναζωπυρώνεται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όπως και μεταξύ υπουργών που θεωρούν «καταστροφικό» να περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως την Άνοιξη του 2023.

Ακορντεόν

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προσώρας ο πρωθυπουργός επιμένει στην επιθυμία του να εξαντλήσει την τετραετία. Όμως, το γεγονός ότι πλέον πρόκειται για «επιθυμία» και όχι για… στρατηγική πρόθεση, έχει τη δική του σημασία. Παραλλήλως, εξίσου έχει σημασία το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παλιότερα εμφανιζόταν στους συνομιλητές του απρόθυμος ακόμη και να ακούσει κουβέντες για εκλογές, πλέον σιωπηλός ακούει τα πάντα. Κατά τις ίδιες πηγές, όταν, από στενότατους συνομιλητές του, τού παρατίθενται τα «υπέρ» των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ο ίδιος «ακούει» αυτή τη συζήτηση και είναι προβληματισμένος.

Όμως, η πραγματικότητα είναι πως για το Μαξίμου και όσους έχουν πρόσβαση στα ενδότερα, η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών είναι… «ακορντεόν». Δηλαδή, μία ανοίγει και μία κλείνει. Ή, σαφέστερα, κάθε φορά που στον ορίζοντα εμφανίζονται δυσκολίες ή η προοπτική να είναι ανεπίστρεπτη η φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση ενισχύεται, αντιστοίχως ενισχύονται και όσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό «να κάνει εκλογές τώρα που είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό». Βεβαίως, επειδή η επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας παραμένει στο τραπέζι, αυτές οι συζητήσεις υποχωρούν κάθε φορά που η κυβέρνηση περνά τους «κάβους» που έχει κατά καιρούς αντιμετωπίσει.

Τώρα, είναι αλλιώς

Με αυτό το δεδομένο, θα περίμενε κανείς τώρα, που στη ΝΔ και στο Μαξίμου ζουν ακόμη στο… νεφέλωμα των πανηγυρισμών για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, να ενισχυθουν τα σενάρια περί εξάντλησης της τετραετίας -και όχι το αντίθετο. Ωστόσο, όπως λένε έμπειροι παράγοντες, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι… αλλιώς: ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ γνωρίζουν πως η προσγείωση από την Ουάσινγκτον θα είναι «ανώμαλη»: οι τιμές της βενζίνης και εν γένει των καυσίμων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η Κομισιόν προεξοφλεί ενεργειακή κρίση διαρκείας και απροσδιόριστη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και η ακρίβεια είναι δεδομένο, πλέον, ότι ήρθε για να μείνει. Ταυτοχρόνως, η Κομισιόν έχει ήδη προϊδεάσει, μέσω του επιτρόπου Τζεντιλόνι και των όσων διημείφθησαν στο προηγούμενο Eurogroup, ότι για υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, η προσαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα και θα πρέπει να προσέξουν την δημοσιονομική τους κατάσταση. Με άλλα λόγια, όσο κι αν η κυβέρνηση προσδοκά ότι η επανέναρξη -και με εξαιρετικές προϋποθέσεις, είναι η αλήθεια- του τουρισμού θα μπορούσε να αλλάξει επί τα βελτίω το οικονομικό, αλλά και το κοινωνικοπολιτικό κλίμα, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός θα «διαβρώνουν» καθημερινά την κυβέρνηση και την δυναμική της ΝΔ. Συμπερασματικά, όσο στο Μαξίμου συμφωνούν πολλοί -και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ακόμη περισσότεροι- ότι «άλλος ένας τέτοιος χειμώνας δεν αντέχεται», τόσο ενισχύονται τα σενάρια της φθινοπωρινής κάλπης. Ο λόγος, δηλαδή, είναι απλός: πλέον προεξοφλείται ότι και ο επόμενος χειμώνας κάπως έτσι θα είναι…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: