28.5.22

Προσκλητήριο για μια νέα αρχή από Τσίπρα...


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει αύριο στη νέα Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δίνοντας το σήμα για τη μάχη των επόμενων εκλογών • Αναμένεται και η εισήγηση για τη θέση του γραμματέα
Εξωστρέφεια και μια νέα αρχή. Είναι οι δύο άξονες...στους οποίους αναμένεται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας αύριο, μιλώντας στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που προέκυψε από τις εκλογές της 15ης Μαΐου. Με αφορμή την αθρόα εγγραφή νέων μελών και τη νέα δυναμική που κουβαλάει πλέον το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει άπαντες σε μια νέα αρχή που θα λειτουργήσει πολυεπίπεδα: Ενας στόχος είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων μελών και η περαιτέρω κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλος στόχος είναι η προετοιμασία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά δηλαδή θα δώσει το σήμα πως το κόμμα εισέρχεται «επίσημα» σε προεκλογική περίοδο.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος των εκλογών δεν θα είναι η άνοιξη του 2023, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά νωρίτερα. Τον υπολογίζουν το φθινόπωρο και έως τότε θέλουν να είναι κάτι παραπάνω από έτοιμοι ώστε το κόμμα να καταφέρει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και να τερματίσει πρώτο, όντας πλέον σε θέση ισχύος για τις κάλπες που θα ακολουθήσουν και για την προοπτική σχηματισμού μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος αναμένεται να εισηγηθεί το όνομα του νέου γραμματέα. Το όνομα του Δημήτρη Τζανακόπουλου παίζει γερά για τη θέση, ωστόσο έχουν ακουστεί κι άλλα τις προηγούμενες μέρες, μεταξύ των οποίων της Ολγας Γεροβασίλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Ρένας Δούρου. Βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο της έκπληξης και η πρόταση Τσίπρα να είναι εντελώς διαφορετική που θα αιφνιδιάσει άπαντες. Ψηφοφορία θα γίνει και για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ αναμένεται να εγκριθούν ο κώδικας δεοντολογίας και ο κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής δεοντολογίας. Σε ό,τι αφορά το εκτελεστικό γραφείο, που θα είναι ολιγομελές, η σύστασή του αναμένεται σε δεύτερο χρόνο και όχι αύριο.


Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα αρχίσουν το πρωί της Κυριακής με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και αναμένεται να ολοκληρωθούν αργά το απόγευμα με τις ψηφοφορίες.

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: