19.5.22

Βάζει την κοινωνία στο προσκήνιο...


Τους πολίτες, τα προβλήματα και τις αναγκαιότητές τους βάζει σε πρώτο πλάνο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σηματοδοτώντας αυτόν τον προσανατολισμό του και μέσω του... κεντρικού συνθήματος «Η κοινωνία στο προσκήνιο», που επελέγη για το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο ξεκινά αύριο στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν η αυριανή έναρξη να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα και όπως έλεγε στην «Εφ.Συν.» κορυφαίο στέλεχος, «επιθυμούμε να αποτελέσει μια γιορτή όπου καλεσμένοι είναι όλοι οι προοδευτικοί πολίτες».

Εξάλλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος θα ανοίξει με την ομιλία του τις εργασίες, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι πόρτες του συνεδρίου την πρώτη ημέρα θα είναι ανοιχτές «για όλους όσοι πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και θέλουν να αγωνιστούν για μία ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη». Πριν ανέβει στο βήμα για την παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος του κόμματος σε συνέδριο, ο κ. Ανδρουλάκης θα περάσει από την κενή καρέκλα της Φώφης Γεννηματά, στην μπροστινή σειρά της αίθουσας, αφήνοντας ένα λουλούδι στη μνήμη της.

Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, οι φράσεις-κλειδιά που θα αναδείξει είναι η ενότητα, η ανανέωση, η πολιτική αυτονομία και η σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα. Μέσα από τον λόγο του θα επιχειρήσει, πρώτον, να εξηγήσει πώς εννοεί τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δεύτερον, θα αναλύσει τους άξονες της πρότασής του για όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, δίνοντας έμφαση στο σύγχρονο κοινωνικό κράτος, τις προοπτικές για τη νέα γενιά, τη δημόσια υγεία-παιδεία, την ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό, λένε οι συνομιλητές του, θα γίνουν περισσότερο σαφείς οι όροι για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, στην οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές σε παρεμβάσεις του. Τρίτον, θα περιγράψει το στίγμα και τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., θέτοντας ξεκάθαρα τα όρια από τη Ν.Δ., την οποία θα τοποθετήσει στη δεξιά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα διευκρινίσει ότι δεν αποτελεί μέρος των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων.

Σε επίπεδο συμβολισμών, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην παρουσίαση του συμβόλου του κόμματος, που επί της ουσίας είναι η επιστροφή στον παραδοσιακό ήλιο του ΠΑΣΟΚ με τις εννέα ακτίνες. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, οι προσπάθειες της ηγεσίας για την εκπομπή ενός μηνύματος συσπείρωσης και σύμπνοιας, όχι μόνο στη βάση, αλλά και στην κορυφή, φαίνεται ότι αποδίδουν καρπούς, καθώς το «παρών» αναμένεται να δώσουν όλοι οι πρώην πρόεδροι και διατελέσαντες πρωθυπουργοί, ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα μιλήσει την Παρασκευή αλλά και οι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος (το Σάββατο). Με τον τελευταίο, ο κ. Ανδρουλάκης είχε τετ α τετ συνάντηση χθες.

Καλεσμένοι
Βιντεοσκοπημένα μηνύματα θα αποστείλουν ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρικο Λέτα και η πρόεδρος του ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, Κριστίνα Nαρμπόνα. Αυτοπρόσωπη παρουσία θα έχει η Ιράτσε Γκαρσία, πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, και ο Σεργκέι Στάνισεφ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Χαιρετισμούς εκ μέρους των κομμάτων θα απευθύνουν ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης. Το συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή με την ψηφοφορία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα εκλεγεί από τους 4.600 συνέδρους...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: