27.5.22

Σε ευθεία γραμμή ΜΑΤ και Κεραμέως...


Μόνο τυχαία δεν είναι η κλιμάκωση της αστυνομικής επιθετικότητας, που φτάνει στα όρια της ακραίας και επικίνδυνης χρήσης βίας με την ολιστική επιχείρηση αναδιάταξης του... δημόσιου πανεπιστημιακού χώρου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την ώρα δηλαδή που η Νίκη Κεραμέως παρουσιάζει τον νέο νομο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τα ΜΑΤ εισβάλλουν στο ΑΠΘ τραυματίζοντας έναν φοιτητή στο κεφάλι από ρίψη κρότου - λάμψης. Η λογική της όξυνσης στα πανεπιστήμια βρίσκεται σε ευθεία γραμμή με την επί της ουσίας κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, καθώς ο νόμος Κεραμέως προβλέπει ότι στο εξής οι εκλογές των φοιτητών θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ενώ θα δημιουργηθεί Συμβούλιο Φοιτητών σε κάθε ΑΕΙ.

Βλέπουμε δηλαδή μια κυβέρνηση που ποντάρει όλο και πιο εμφατικά στην όξυνση του κλίματος στα πανεπιστήμια, παράλληλα με την ήττα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στις φοιτητικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων εξακολουθεί να αμφισβητεί τόσο η φοιτητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος όσο και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Σε ευθεία γραμμή βρίσκονται πλέον η υπουργός Παιδείας και τα ΜΑΤ, σε μια επίδειξη αυταρχισμού που με την ισοπεδωτική του λογική επιχειρεί να αμφισβητήσει δικαιώματα, να περικόψει ελευθερίες και να παρουσιάσει ένα μοντέλο αστυνομοκρατούμενων πανεπιστημίων προς τέρψιν του υπερσυντηρητικού ακροατηρίου της κυβέρνησης.

Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση αναλαμβάνει το ρίσκο των αιματηρών αποτελεσμάτων του αστυνομικού αυταρχισμού και της βίας. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα ρίσκο το οποίο ακόμα και η Ν.Δ. στο παρελθόν δεν θα έπαιρνε. Και εδώ είναι το πρόβλημα με αυτή την κυβέρνηση, που δεν δείχνει να φοβάται κλιμάκωση και την κακιά στιγμή στα πανεπιστήμια αλλά, αντιθέτως, δείχνει να την επιδιώκει και να την ψάχνει ώστε να ξετυλίξει πιο πειστικά στο ακροατήριό της το αφήγημα της ανομίας στα ΑΕΙ που μόνο από γκλομπ καταλαβαίνουν...

Πέτρος Κατσάκος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: