25.5.22

Ενότητα μόνο... όσων συμφωνούν...


Άντα Ψαρρά

Οπως ήταν αναμενόμενο, το προεδρείο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξελέγη με μέλη μόνο της μίας πλευράς, εκείνης που πλειοψήφησε, ανεξάρτητα από τους σταυρούς προτίμησης («Στο νήμα κρίθηκαν οι εκλογές στην ΕνΔΕ», «Εφ.Συν.» 18.5.2022).

Η Μαργαρίτα Στενιώτη και... πρόεδρος πλέον της ΕνΔΕ δήλωνε, ωστόσο, την επομένη των αποτελεσμάτων ότι προέχει η ενότητα και η συναίνεση, χωρίς ταυτόχρονα να αποφύγει και τον εξαιρετικά αρνητικό υπαινιγμό για την προηγούμενη διοίκηση.

«Αλλαγή σελίδας στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημαίνει ότι θέτουμε τέλος στον διχαστικό λόγο και μαζί “χτίζουμε” μια Ενωση με σταθερά σημεία αναφοράς το κύρος της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών. Η αποκατάσταση του τρωθέντος κύρους της Ενωσής μας αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας», είπε μεταξύ άλλων στην πρώτη ευχαριστήρια δήλωσή της.

Παρά ταύτα, και τη φορά αυτή ακολουθήθηκε το πλειοψηφικό σύστημα παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί ενότητας που μάλλον αφορούν μόνο όσους συμφωνούν μεταξύ τους. Για να είναι, δε, ακόμα ασφαλέστερη η πλειοψηφία (7-6), ο ανεξάρτητος, πλην όμως ταυτιζόμενος στις απόψεις με τη σημερινή πλειοψηφία, Χ. Νάστας προτίμησε να παραιτηθεί από προϊστάμενος Εφετείου Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να ξεπεράσει το ασυμβίβαστο και να μπορεί να γίνει -όπως και έγινε- αντιπρόεδρος της ΕνΔΕ.

Τα μέλη της ομάδας Στενιώτη μοιράστηκαν τις άλλες θέσεις του προεδρείου (εκπρόσωπος Τύπου ανέλαβε ο Κ. Βουλγαρίδης).

Το τι ακριβώς εννοούσε η κ. Στενιώτη λέγοντας ότι θα αποκαταστήσει το κύρος της ΕνΔΕ ασφαλώς το γνωρίζει η ίδια, που υπήρξε και υπέρμαχος της προσπάθειας (με προσφυγή στα δικαστήρια) μελών της προηγούμενης μειοψηφίας να αναβληθούν οι εκλογές τον Ιούνιο του ’20. Οποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία της ΕνΔΕ τα τελευταία χρόνια αντιλαμβάνεται ότι η «ρήξη» προήλθε όταν η ΕνΔΕ, προσπαθώντας να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της, εξακολούθησε την αυστηρή κριτική και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως άλλωστε έκανε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ισως για τη σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕνΔΕ η όποια κριτική στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να είναι αδιανόητη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: