17.5.22

Η Σουηδία υπέγραψε την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ...


Η υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε υπέγραψε το πρωί της Τρίτης την ιστορική αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως μεταδίδουν τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης SVT και το TV4.

«Πρόκειται για κάτι μεγάλο και σοβαρό, σαν να 'προσγειωθήκαμε' σε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το καλύτερο για τη Σουηδία», είπε η Λίντε.

Και συνέχισε: «Εκτιμούμε ότι θα... διαρκέσει περίπου έως και ένα χρόνο (η διαδικασία ένταξης)».

Η αίτηση της Σουηδίας θα υποβληθεί τώρα μαζί με αυτή της Φινλανδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, πρόσθεσε η Σουηδή υπουργός.

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Ιστορική απόφαση, τερματίζει καθεστώς δεκαετιών, είπε η Σουηδή πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αποφάσισε επίσημα χθες να αιτηθεί την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας το καθεστώς ουδετερότητας, μετά και την αντίστοιχη απόφαση της Φινλανδίας, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η απόφαση της Σουηδίας θεωρείται ιστορική και τερματίζει το καθεστώς δεκαετιών, ενώ έρχεται παρά τις προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Ρωσία  θα αντιδράσει αν αναπτυχθούν στρατιωτικές υποδομές σε Φινλανδία και Σουηδία.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου όπου συζητήθηκε η πολιτική ασφαλείας της χώρας.

Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να υποβάλει το αίτημά της «σήμερα, αύριο ή την Τετάρτη», συγχρονιζόμενη με τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με τη Σουηδή πρωθυπουργό, η διαδικασία ένταξης δεν θα πρέπει να κρατήσει πάνω από ένα χρόνο.

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στη σουηδική βουλή για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ» είπε, προσθέτοντας ότι «είναι το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας». «Θα ενημερώσουμε το ΝΑΤΟ ότι θέλουμε να γίνουμε μέλη της συμμαχίας».

Κατά τη διάρκεια που έγινε στη σουηδική βουλή (Riksdagen) από τα οκτώ κόμματα μόνο δύο μικρές παρατάξεις της αριστεράς αντιτάχθηκαν στην ένταξη της χώρας στην Ευρωατλαντική Συμμαχία.

«Υπάρχει ευρεία συναίνεση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό λαό είναι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», συνέχισε η Άντερσον, σημειώνοντας πάντως ότι «δεν βλέπει» κάποια στρατιωτική απειλή εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: