16.5.22

Η συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν στο Οβαλ Γραφείο...


Τι είπαν μπροστά στις κάμερες...
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία... να εκθέσει στον Αμερικανό πρόεδρο τις ελληνικές απόψεις για το ουκρανικό και την επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ενώ θα θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στην έναρξη της συνάντησης, ο κ.Μπάιντεν αναφέρθηκε στη δεξίωση που θα παραθέσει στη συνέχεια για τα 201 έτη της ελληνικής ανεξαρτησίας και σημείωσε: “Τα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιραζόμαστε ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες”.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως απειλή για τη δημοκρατία και ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό για την ελληνική στάση. “Έχουμε πολλά να συζητήσουμε, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχεσεων, για την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή, για τη για σχέση φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη:

“Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας. Είστε ένας πολύ καλός φίλος. Καλωσήρθατε”.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του δήλωσε πως θεωρει προνόμιο το ότι βρίσκεται στο Λευκό Οίκο για να γιορτάσει μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τα 201 έτη από την απαρχή της ελληνικής παλιγεννεσίας.

“Οι προπάτορες σας εμπνεύστηκαν από τα ιδεώδη της ελληνικής δημοκρατίας και οι εμπνευστές της ελληνικής επανάστασης από τα ιδανικά της αμερικανικής επανάστασης”, είπε στον κ.Μπάιντεν.

“Ήμασταν πάντοτε μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί και τώρα μαζί αντιμετωπίζουμε τη ρωσική εσιβολή” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι θα συζητήσουν για το εμπόριο, τις επενδύσεις, το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την ενεργειακή ασφάλεια. Εκτίμησε δε ότι μπορούν να έχουν κοινή θέση και δήλωσε “ευτυχής που είμαι εδώ για να συζήτησουμε και στη συνέχεια να απευθυνθούμε στους πολλούς ελληνοαμερικανούς φίλους σας”.

Ο πρωθυπουργός δε θέλησε φυσικά να αναφερθεί στην Τουρκία στο σύντομο αυτό διάλογο, αλλά νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC και στην εκπομπή "Morning Joe” είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα στο ΝΑΤΟ για την Άγκυρα.

Ερωτηθείς ειδικότερα για τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων είχε σημειώσει:

“Στο τέλος της ημέρας, αναμένω ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσουμε την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ για να παζαρέψουμε για άλλα ζητήματα που μπορεί κάποιος να έχει στο μυαλό του. Περιμένω ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί.”

Τόνισε δε ότι η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν οι ΗΠΑ σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου.

Αλλά και στη συνέχεια σε συζήτηση με το δημοσιογράφο David Ignatius στο Georgetown Univercity, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα τουρκικά παιχνίδια με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ κλαι εξέφρασε την άποψη ότι: “Θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Τουρκία εάν πάει σε αυτό το μονοπάτι. Είναι λάθος τακτική. Δεν το βλέπω να συμβαίνει”.

Ο πρωθυπουργός έθεσε όμως και το ζήτημα της συμπεριφοράς της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ως θέμα του ΝΑΤΟ. “Την ώρα που όλοι ασχολούμαστε με το πρόβλημα της Ουκρανίας, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μία άλλη πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”, είπε. Σημείωσε ότι τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και δήλωσε: “Είναι απολύτως απαράδεκτο. Δεν μπορεί ένα μέλος του ΝΑΤΟ. Να παραβιάζει τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτές οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: