18.5.22

Προσγείωση στην πραγματικότητα...


Ο πρωθυπουργός δε θα προσγειωθεί σήμερα μόνο κυριολεκτικά στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, που εξυπηρετεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Πέραν αυτού, θα «προσγειωθεί»... και μεταφορικά στην σκληρή πραγματικότητα, καθώς η όποια θετική συνέπεια του ταξιδιού στις ΗΠΑ στην δημόσια σφαίρα θα δώσει τη θέση της στην ακρίβεια, τις τιμές-ρεκόρ που καταγράφουν τα καύσιμα, αλλά και την δημοσιονομική επιδείνωση της χώρας.

Σημειωτέον ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αντιμετωπιζόταν από το Μαξίμου ως ένα βασικό πολιτικό εργαλείο στην προσπάθεια «πολιτικής αντεπίθεσης» της κυβέρνησης, με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες δημοσκοπήσεις -αυτές που θα «ενσωματώσουν» όχι μόνο τα μέτρα στήριξης για το ρεύμα, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού στο Κονγκρέσο, αλλά και στον Λευκό Οίκο. Ο βασικός τακτικός στόχος του Μαξίμου είναι να φανεί ότι κλείνει η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις και κάπως έτσι, να αποδομηθεί το αφήγημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης που παρουσιάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει εισέλθει σε έναν κύκλο ανεπίστρεπτης φθοράς. Με άλλα λόγια, στόχος του πρωθυπουργού είναι να επαναληφθεί το ίδιο στοίχημα με εκείνο που έδωσε η κυβέρνηση πέρυσι τον Σεπτέμβρη, όταν κατάφερε να επουλώσει τις πολιτικές πληγές που είχαν αφήσει οι δραματικές πυρκαγιές του καλοκαιριού και η πλήρης κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στο «ολοκαύτωμα» της Εύβοιας.

Σκληρή πραγματικότητα

Όμως, αυτή τη φορά οι συνθήκες είναι απολύτως διαφορετικές και το στοίχημα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός καθίσταται πολύ δυσκολότερο από εκείνο που κερδήθηκε τον περυσινό Σεπτέμβρη. Η ακρίβεια «θερίζει» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, ενώ οι αυξήσεις στα πάντα έχουν εκμηδενίσει και εξουδετερώσει τόσο τα «fuel pass» για τα καύσιμα στους δικαιούχους, όσο όμως και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σαν να μην έφτανε αυτό, τούτες τις μέρες το νέο ρεκόρ στην τιμή των καυσίμων σφίγγει ακόμη περισσότερο την θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης, ενώ οι ζοφερές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία ήρθαν να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το κλίμα.

Σωσίβιο ο τουρισμός

Όλα τούτα, την ώρα που ανώτατοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επί της ουσίας προαναγγέλλουν ότι δεν έχει… άλλα μέτρα στήριξης, λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης της χώρας. Η διαρροή αυτή έγινε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού στην κυβέρνηση είναι διάχυτη η ανησυχία για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας -ειδικά σε μία συγκυρία που οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να επιλέγουν το λάθος «φάρμακο» για τον πληθωρισμό, ήτοι την αύξηση των επιτοκίων, που θα επιδεινώσει έτι περαιτέρω τη θέση των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ελλάδα.
Πάντως, τώρα που τα… μέλια από τις ΗΠΑ θα λιώσουν και η κυβέρνηση θα νιώσει την καυτή ανάσα της καθημερινότητας, στο Μαξίμου ποντάρουν σε έναν άλλο παράγοντα: τη λεγόμενη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό, που έχει μεν ξεκινήσει δυναμικά και με προοπτική ρεκόρ, αλλά προσώρας οι επιχειρηματίες λένε ότι «βλέπουν τους τουρίστες στον δρόμο αλλά όχι τα λεφτά τους στα ταμεία τους»…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: